Agile, waarom eigenlijk?

06 April 2016
Categorie:
1216

In mijn zoektocht naar het agile werken neem ik deel aan een Agile leadership leergang. Een leergang voor en door agilisten waarin we op zoek zijn naar wat Agile leadership is, wat het voor ons deelnemers betekent en wat dat voor leiders en managers in agile organisaties betekent. 

 

Tijdens deze leergang spraken we over waarom eigenlijk Agile. Is agile niet gewoon oude wijn in nieuwe zakken? Is het de zoveelste hype? Een discussie waarin ik de laatste jaren ook steeds verzeild raakte. Maar toen zei iemand iets bijzonders. 'Het klopt, de mens is de afgelopen jaren niet veranderd, dus daarvoor hebben we agile niet nodig. Maar de omgeving, de wereld, de mensheid is wel sterk veranderd. En daar moeten we wel iets mee'. Kijk, daar had ik iets aan.

 

Dat probeer ik te vertalen naar de organisaties waarin ik adviseer. Overal zijn agile bewegingen gaande. Soms is een deel van de organisatie al op grote schaal op agile manieren aan het werk. Soms wordt er op team niveau gescrumd of DevOps gewerkt. Wat betekent dit voor de rest van de organisatie, wat betekent het voor het management en de leiding. Om die vraag te kunnen beantwoorden, moeten we terug. Terug naar waarom. Wat is er aan de hand, welk probleem zijn we aan het oplossen. Pas dan kunnen we nadenken welke oplossingen er mogelijk zijn. En agile zal soms de oplossing zijn, soms liggen andere oplossingen voor de hand.

 


Meer weten over de Agile ontdekkingsreis van Lia, zij geeft voor Capgemini Academy verschillende trainingen, waaronder Agile Programma Management voor MSP.

Auteur

Lia de Zoete