Agile in Wonderland

30 April 2015
Categorie:
780

Gisteren stond ik op kantoor bij ons nieuwe koffieapparaat te wachten op een kopje vers gemalen koffie. Het apparaat is langzamer dan ons vorige apparaat, maar meer dan het wachten waard. Daarnaast gaf het me de gelegenheid voor een praatje met een cursist die even pauze had. Ik vroeg deze jong fris ogende man welke training hij volgde. “Scrum Product Owner, om te leren of wat ik de afgelopen twee jaar al doe, in de praktijk ook een beetje klopt met zoals de methode bedoeld is”,  was zijn antwoord. Een nogal opmerkelijke reden vond ik dat en het gaf mij te denken. Hoe werkt dat in andere vakgebieden?

 

Ik stel mij een leerling timmerman voor, die een hamer en een zaag in zijn handen krijgt en op pad wordt gestuurd met een paar tips en warme succeswensen. Of een jonge vrouw die met een jaar rij-ervaring zomaar slipinstructrice wordt. Zou zij zelf wel een anti-sliptraining hebben gekregen?

 

Bij mijn ouders thuis hangt een Loesje-spreuk op de wc “Met je hoofd in de wolken, ben je altijd overal”. En zo is het maar net. Evenals de uitdrukking “als je niet weet waar je heengaat zijn alle richtingen goed”. Welk idee had de organisatie van de fris ogende jongen om hem Scrum Product Owner te maken? Gevalletje “hoofd in de wolken” of waren alle richtingen goed? Of misschien was het gewoon zo dat ze hun tijd ver vooruit waren, dat er nog geen geschikte trainingen voorhanden waren. Wellicht zijn ze gewoon begonnen om ervaring op te doen en dat na een paar jaar bleek dat een opleiding misschien toch wel handig was.

 

Ik zie ook het konijn voor me, van de film Alice in Wonderland. Altijd met de klok in de hand, altijd onderweg en altijd te laat. Alice volgt hem en komt in een wondere wereld terecht voor vreemde figuren en bizarre avonturen. Is Agile/Scrum het witte konijn van deze tijd? We volgen Agile omdat we haast hebben: we hebben sneller (online) oplossingen nodig om klanten beter tegemoet te komen  en ze aan ons te binden, of om sneller nieuwe producten op de markt te zetten. Ik vraag me af welke bizarre figuren deze fris ogende cursist is tegengekomen en welke bizarre avonturen hij de afgelopen jaren heeft meegemaakt. Hij maakte een vrolijke indruk, dus hij heeft er blijkbaar wel plezier in. Ik ben er vrij zeker van dat hij zich na gisteren nog zekerder voelt in de wondere wereld van Agile. Ik ga het helaas niet horen van hem, want zo langzaam is ons koffieapparaat nou ook weer niet en ik heb natuurlijk ook haast. 

Auteur

Petra Hendriksen