18 November 2015

Ik sprak pas een jonge dame, een medior Test Manager, die een beetje vast was komen te zitten. Dankzij All You Can Train ziet zij nu ineens mogelijkheden om zich te ontwikkelen in haar passie om te groeien richting business consultant Cyber Security. Waar ze eerst alleen de testopleidingen mocht volgen kon ze nu ook Business Analyse opleidingen doen. Ook had ze haar netwerk van Young Professionals ingeschakeld en had een opdracht geregeld waar ze zichzelf in deze richting kon ontwikkelen in de praktijk. Ze had het stuur op alle vlakken weer in eigen hand genomen. Ik sprak ook een heel seniore projectmanager, die enigszins uitgekeken was op zijn vak. Die was zelf met een PABO opleiding begonnen, gewoon omdat hij daar passie bij voelde. Hij vertelde dat hij hierdoor weer met nieuwe ogen naar zijn eigen vak en organisatie ging kijken en daardoor hernieuwde energie had gevonden.

 

Jij wilt als professional zelf aan het stuur staan van je eigen ontwikkeling, niet gehinderd door budgetbeperkingen. Je bent nieuwsgierig en gepassioneerd om te blijven groeien, trends in te brengen in jouw praktijksituatie om je organisatie te helpen om nieuwe kansen te benutten.

 

Ik ga ervan uit dat mensen zich WILLEN ontwikkelen. Daarmee zeg ik al heel veel. Namelijk, dat we niemand hoeven te stimuleren om te groeien, maar dat dit in de meeste professionals ingebakken zit. Natuurlijk zijn er individuen en soms zelfs groepen mensen voor wie dit niet geldt. Maar ik ben ervan overtuigd dat het zinvol is om ook voor deze groepen te onderzoeken hoe dat komt. Is het omdat ze geen noodzaak zien, of omdat ze onzeker zijn of ze het wel kunnen? Hebben ze te vaak “Nee” gehoord als ze een opleiding wilden volgen? Of misschien past het niet bij hun levensfase en is het tijdelijk? Bijna iedereen kent en herkent de 5 niveaus in de piramide van Maslow wel, waarin zelfverwezenlijking de hoogst haalbare behoefte van de mens is.

 

Een veelgehoorde klacht van professionals is dat ze onvoldoende tijd en budget krijgen voor het volgen van opleidingen. Dat zien bedrijven terug in medewerkerstevredenheidsonderzoeken, bij exitgesprekken met medewerkers, bij jaarbeoordelingsgesprekken met hun manager, maar vooral bij het koffieapparaat en in de wandelgangen. Maar wat blijkt: bijna 40% van het opleidingsbudget voor werknemers in Nederlandse organisaties wordt niet besteed. Dat blijkt uit onderzoek van Nidap in opdracht van de online leerwijzer Springest onder 233 HR-professionals uit verschillende branches. Waardoor komt dit? De belangrijkste factoren van onderbesteding waren irrelevantie, capaciteit- of tijdgebrek en onwetendheid.Over irrelevantie: als medewerkers dan wel mogelijkheden krijgen voor het volgen van opleidingen, zijn dat dan ook de opleidingen die ze zelf willen volgen, of zijn het opleidingen die hun organisatie van ze vraagt? Afgelopen jaren hebben bedrijven nog wel geïnvesteerd in opleidingsprogramma’s waarin mensen bewijsbare skills kregen, oftewel certificeringen. Want als de werknemer kostbare tijd besteedt aan opleiden in plaats van de deadlines halen, dan ook aan iets wat tastbaar is.

 

Daardoor is er minder geïnvesteerd in vakmanschap en persoonlijke vaardigheden, terwijl dat juist de ingrediënten zijn waarmee professionals het verschil maken in hun werk. Yvonne Kampmeier refereerde hier ook aan in haar webinar over Duurzaam Ontwikkelen en benoemde de 5 vaardigheden die informatieprofessionals nodig hebben om Fit4Future te blijven.

 

In een sessie  op YouTube  met de titel “You are Sheep” houdt management expert Jef Staes een gloedvol betoog. Hij stelt dat mensen zich in een organisatie te vaak gedragen als schapen. En dat zorgt voor een gigantische verspilling van human resources. Tijd voor een omslag. Hij doet een pleidooi voor diplomavrij leren, functievrij werken en pensioenvrij leven. Zeer de moeite waard om een keer te zien. Wat hij in essentie zegt is dat wij onszelf en elkaar moeten bevrijden van allerlei beperkingen die wij onszelf opleggen en moeten gaan acteren vanuit onze eigen overtuiging en talenten.

 

Want wat gebeurt er als iedereen weer echt aan het stuur van zijn eigen ontwikkeling komt? Als we niet meer naar onze werkgever kijken om ons hierin te faciliteren? Als tijd en geld geen belemmeringen meer zijn? Welke beweging komt er dan op gang? Wij hebben het aan den lijve ondervonden in onze eigen organisatie met ons All You Can Train abonnement. Capgemini stelt professionals in staat om elke opleiding te volgen die ze maar willen. Laat ik een tipje van de sluier oplichten vanuit het perspectief van opleider:

  • Er worden meer trainingen gevolgd
    Vooral op het gebied van de persoonlijke vaardigheden zien we meer cursisten in onze trainingen. Er is daardoor meer interactie, maar het vraagt van onze trainers ook dat ze meer afwisseling en meer snelheid brengen in de training om iedereen aangehaakt te houden. We bieden ook de ruimte om zelf met initiatieven te komen om opleidingen te ontwikkelen. Het gevolg hiervan is enorme vernieuwing van opleidingen en de ontwikkeling van nieuwe trainers, vooral in de hoek van innovaties zoals User Experience, Agile en Cyber. Vooral jonge mensen zijn hierin stuwend, wat logisch is. Maar die nemen de rest van de organisatie wel mee.

  • Doorstroom
    Professionals die ambitie hebben om te groeien in een ander vakgebied, krijgen geen beperkingen meer opgelegd om de relevante opleidingen hiervoor te volgen. Daarmee kunnen ze zich voorbereiden op een beweging in een andere richting. Maar ook een projectmanager die programmamanager wil worden, maar waarvan de manager nog niet overtuigd is dat hij of zij er al aan toe is, laat zich niet langer meer beperken om stappen in die richting te ondernemen.

  • Impact op organisatie
    Wat ik geweldig vind om te horen: dankzij deze beweging komt er veel meer doorstroom binnen de organisatie en komen mensen veel meer in hun kracht.

  • Retentie
    Een organisatie waar meer mogelijkheden zijn om opleidingen te volgen is aantrekkelijker om voor te blijven werken.

  • Tevredenheid
    Er is enorm enthousiasme bij de professionals en leidinggevenden over de mogelijkheden, de ruimte, de dynamiek die is ontstaan rond het volgen van opleidingen. De medewerkerstevredenheid is zichtbaar gestegen.

  • Werving
    Vooral jonge professionals zoeken een werkgever die opleidingsmogelijkheden biedt. Voor een organisatie met een hoog wervingsdoel is het natuurlijk geweldig om te vertellen dat er heel veel relevante opleidingen worden aangeboden en dat hierbij geen beperkingen worden opgelegd.

  • Ziekteverzuim
    Uit onderzoek blijkt dat organisaties waar opleidingen worden gevolgd het ziekteverzuim lager is dan in organisaties waar deze mogelijkheden minder aanwezig zijn.

 

De nieuwe generatie professionals vindt het heel normaal om kennis en vaardigheden te leren van de tablet of telefoon. Zowel online uitgevers, Google en social media bedrijven spelen hier handig op in met instructievideo’s, interactieve manuals en online colleges. Slim gemaakt, stapelbaar en zelfs leidend tot een certificaat of bewijs van deelname, overal en altijd. Tegen een lage aankoopprijs als product voor de [internationale] massa, vaak betaald door de werkgever of de ZZP-professional. Een business suite abonnement van Hema Academie of Lynda.com kost betrekkelijk weinig geld en geeft recht op meerdere opleidingen en trainingen. Vanuit Capgemini Academy wordt dit nu ook aangeboden met meer dan vierhonderd klassikale en workplace learning opleidingen in een All You Can Train abonnement. De effecten: professionals die weer aan het stuur staan van hun eigen ontwikkeling, die groeien en het verschil maken in hun organisatie met kennis van de markstandaard methoden en van de laatste innovaties.

 

Wat er gebeurt als beperkingen worden weggenomen: mensen vinden hun passie weer, er komt energie vrij en mensen gaan bewegen en groeien. Ze gaan zoeken naar manieren om hun eigen kennis en kunde  te ontwikkelen, maar belangrijker nog, om dit toe te passen in de praktijk. Want dat is het mooiste: als je iets leert op het moment dat je het nodig hebt, dat je het dan ook meteen kunt toepassen in de praktijk, maar vooral als je daarmee het verschil kunt maken en bijdraagt aan een groter geheel.