26 September 2019

Het dagelijkse werk voor veel scrum masters, product owners, managers en leidinggevenden bestaat oa. uit faciliteren, besluiten maken en handelen vanuit leiderschap.

 

Hun rol is vaak een kruispunt van veel processen in de organisatie. Hoe zorg je ervoor dat zaken niet op elkaar staan te wachten, maar dat het lekker door kan stromen als een rotonde.

 

Belangrijke keuzes maken comes with the job en om effectiever te zijn is de grootste uitdaging om sommige keuzes aan anderen over te laten. Gewoon omdat die anderen dichter bij de materie en de klant staan en sneller kunnen handelen. Dat werkt alleen wanneer je kunt vertrouwen op de professionaliteit van deze mensen.

 

Wanneer mensen een leidinggevende rol krijgen is dat vaak omdat ze goed zijn in wat ze doen. Ze zijn gewend om veel te bepalen. Maar in een organisatie waar meer flexibiliteit, autonomie en verantwoordelijkheid bij de medewerkers ligt, kan dat juist onhandig zijn.

 

Door fouten te maken leer je het snelst. Het is de enige manier waarop het team zich kan ontwikkelen anders blijft het afhankelijk van de ‘leidinggevende’. Het is verleidelijk om als iemand een vraag stelt, meteen antwoord te geven’. Een coachende houding en betere luistervaardigheden zijn dus gewenst.

 

‘Goed organiseren en de kunst van het loslaten’

 

decision-making

 

De opdracht van enerzijds begeleiden en anderzijds mensen de ruimte geven, is een van de lastigste aspecten van ‘nieuw organiseren’. De taak van scrum masters en leidinggevenden is om de omstandigheden te scheppen waarin andere mensen initiatieven, verantwoordelijkheid en eigenaarschap kunnen nemen. Dit is hun allergrootste uitdaging.