Als je tegenwoordig een meeting bijwoont is er een grote kans dat je een ambigue boodschap voorbij hoort komen. “We moeten bij de klant meer draagvlak creeeren” of “We moeten sturen op innovatie”. Iedereen kan zich wel een voorstelling maken wat men bedoelt met ‘draagvlak’ en ‘innovatie’, maar welke acties hier nu precies aan verbonden zijn kan iedereen anders interpreteren. En dat is precies wat ambiguiteit inhoudt: Iets dat voor meerdere interpretaties vatbaar is, waarbij de een niet beter is dan de ander.
Waar de een opveert en energie krijgt van het zelf invullen van zijn werk, vindt de ander het juist prettig als duidelijk is wat er van hem/haar verwacht wordt en op welke wijze het werk gedaan kan worden. Herken je jezelf in deze laatste omschrijving? dan kan het wel eens zijn dat ambigue situaties voor stress en onzekerheid zorgen.
Om je comfortabeler te voelen in ambigue situaties vind je hieronder vier tips:
1. Vraag om verduidelijking – Wanneer je meer informatie nodig hebt, kun je dit het beste bij de bron vandaan halen: degene die de ambigue boodschap heeft gegeven. Vraag concreet wat iemand verwacht als eindresultaat, wanneer iemand verwacht iets opgeleverd te krijgen etc.
2. Neem de regie – Onderzoek wat jij als het probleem ervaart en los dit op. Actief problemen oplossen helpt je daadwerkelijk verder in ambigue situaties. Begin bij het begin, maak een stappenplan wat er allemaal nodig is en verdeel de taken in kleine stappen. Hierdoor voelt het minder overweldigend en oneindig.
3. Je hoeft niet alles zelf te doen – Wanneer je zelf niet de expertise of vaardigheden bezit om (gedeeltijk) aan de vraag te voldoen, zet andere experts in. Collegiale consultatie is ook een goede manier om verder te komen als je zelf even niet ziet waar je heen wil.
4. Fouten maken helpt – Wanneer je een fout maakt helpt dit je vooruit. Je weet nu wat je niet moet doen, en welke kant je dus wel op moet. Ook weet je wat je zelf mogelijk nog verder moet ontwikkelen om aan de vraag te voldoen. Fouten maken geeft dus relevante informatie om verder te komen.
Deze tips zijn onderdeel van het ontwikkelen van je psychologisch kapitaal. Dit is een set eigenschappen die ieder mens bezit, meetbaar is en die men kan ontwikkelen bij zichzelf. Luthans (en collega’s), een organisatiepsycholoog uit Amerika, heeft de theorie omtrent psychologisch kapitaal ontwikkeld en ook veel onderzoek gedaan naar het effect van het psychologisch kapitaal op het presteren op de werkvloer. Uit zijn onderzoek is gebleken dat mensen die een hoger psychologisch kapitaal hebben productiever zijn, pro-actiever en creatiever problemen oplossen en beter om kunnen gaan met stress. Het vergroten van je psychologisch kapitaal is dus helpend bij het omgaan met ambigue situaties.
Wil je meer weten over het omgaan met ambigue situaties of je psychologisch kapitaal vergroten? Schrijf je dan in voor de training ‘Comfort with ambiguity’ bij Capgemini Academy.