De perikelen van energiedistributie

20 Februari 2017
Categorie:
462

Sandra van Bockhooven Maher Dara Energie Archimatie 3We vinden het vanzelfsprekend om de cv te stoken, een avondmaal te koken en een warme douche te nemen. Al deze dagelijkse gemakken worden voorzien door een wereld van transportleidingen, sensoren, informatiesystemen en honderden hardwerkende professionals in de energiesector.

 

Een industrie die op volle toeren draait, 24 uur per dag, 7 dagen per week en het hele jaar door. Het transporteren van energie, vanuit centrales naar onze huizen, gaat via duizenden kilometers leidingen, kabels, tussenstations, kleppen en veiligheidsunits. Al deze infrastructurele resources hebben als doel om een continue levering van energie aan eindgebruikers te waarborgen.

 

Wat is er nodig om deze resources operationeel te houden?

Het antwoord is onderhoud, monitoring en simulatie. Onderhoud voorkomt problemen voordat deze optreden. Defecten worden in een monitoringsysteem gesignaleerd zodat actie kan worden ondernomen. Simulaties zijn van belang voor het effectief inzetten van capaciteiten en het anticiperen op piekmomenten. Met onderhoud, monitoring en simulatie blijven infrastructurele resources van energiedistributeurs continu operationeel.

 

Onderhoud, monitoring en simulatie zijn mogelijk door vele informatiesystemen en applicaties. Veel energiedistributeurs hebben echter het probleem van legacy-systemen; verouderde applicaties die niet meer voldoen aan de wensen van nu. Legacy-systemen zijn vaak ingebed in het applicatielandschap en worden intensief gebruikt. Hierdoor zijn ze niet makkelijk te vervangen. Daarnaast heeft een gemiddelde energiedistribiteur honderden applicaties en systemen in gebruik en vaak ontbreekt het overzicht en inzicht over applicaties en bijbehorende functies.

 

Veranderingen starten op basis van een gap analyse

Hoe kunnen veranderingen effectief worden vormgegeven en welke inzichten zijn er nodig om de juiste veranderingen in gang te zetten en maximaal bij te dragen aan bedrijfsdoelstellingen? Voor het (ver)bouwen van je huis zal je eerst een architect inschakelen. Dat geldt hier ook voor het vernieuwen van het IT en componentenlandschap van een energiedistributeur. Een gap analyse van de architectuur is een goede start. ArchiMate 3 is een toegankelijk en eenvoudig te gebruiken middel voor het ontwerpen en aansturen van applicatierationalisaties en technologievernieuwing.

 

Met ArchiMate 3 is het mogelijk om inzichten te verschaffen in de samenhang tussen bedrijfsdoelstellingen, technologie en verandertrajecten. De onderstaande illustratie visualiseert deze samenhang. Zo kun je vanuit de techniek optimaal aansluiten op bedrijfsdoelstellingen en je klanten tevreden houden. We blijven het immers vanzelfsprekend vinden om de cv te stoken, een avondmaal te koken en een warme douche te nemen.

 

Architectuur Energie Sandra van Bockhooven Maher Dara Archimate

 

Auteur

Maher Dara

Ik ben consultant op het gebied van IT Transformation Management. Daarnaast ben ik parttime trainer voor architectuur en procesmanagement. Wat ik tegenkom in de praktijk breng ik graag in bij trainingen. Het is dan geweldig om te zien hoe de discussies over praktijkervaringen op gang komen.

 

Bij mijn trainingen geef ik vaak dezelfde boodschap mee: Architectuur en procesmanagement technieken kunnen grote businesswaarde leveren. Blijf wel bewust met de inzet van technieken en methoden. Vergeet niet dat het middelen zijn om je doelen te verwezenlijken. Ivoren torens en luchtkastelen hebben geen waarde voor de business!

Sandra van Bockhooven

In mijn dagelijkse rol werk ik als analist en architect. Als analist pak ik problemen kritisch en analytisch aan, maar vind daarbij vooral het menselijke aspect erg belangrijk. Ik zoek dan ook de samenwerking binnen een team, maar ook daarbuiten, graag op.

 

Als architecte vind ik het leuk om naar het groter geheel van een probleem (of iets wat misschien nog niet een probleem is) te kijken en welke oplossingen echt toegevoegde waarde hebben voor de klant.