Misschien is het je opgevallen, er verschijnen steeds meer publicaties over e-CF. Opmerkelijk, als je bedenkt wat e-CF is: een competentiemodel! e-CF staat voor European e-Competence Framework. Hoe boeiend kan een competentiemodel zijn? Dat is toch iets waar alleen een paar HR-professionals warm voor lopen, maar wat in praktijk weinig toevoegt?
Dat weinig toevoegen valt in het geval van e-CF wel mee. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat je er steeds vaker over hoort of leest. Het e-CF kan je echt helpen bij het beantwoorden van vragen als:
- Waar sta ik eigenlijk?
- Hoe verhouden mijn kennis en vaardigheden zich tot die van andere IT-professionals?
- Wat kan ik het beste doen om me verder te ontwikkelen? In welke richting moet ik daarvoor kijken?
- Moet ik verbreden of juist specialiseren?
- Hoe zorg ik dat ik van waarde blijf in dit vakgebied?
Hoe dan? In drie stappen kun je een aardig beeld krijgen:
- Bepaal jouw competenties
- Bepaal je competentieniveau
- Vergelijk jouw profiel met veel voorkomende profielen
In deze blog licht ik stap 1 toe. In een tweede blog ‘e-CF, bepaal je competentieniveau’ lees je hoe je stap 2 uitvoert. In het derde blog uit deze serie ‘e-CF, waar sta ik met mijn profiel?’ krijg je tips voor stap 3. De voorbeelden uit deze blogs komen uit e-CF versie 3.0. Het Framework is gratis te downloaden.
Hoe bepaal je je competenties?
Het e-CF bevat zo’n 40 competenties uit het IT-vakgebied. Het gaat hier dus niet om de meer gebruikelijke invulling van het begrip competentie, sociale vaardigheden, maar om de vakinhoudelijke kant. De competenties zijn gegroepeerd in de clusters Plan, Build, Run, Enable en Manage. Per competentie is er een pagina met beschrijving van de competentie, beschrijving van de niveaus en voorbeelden van kennis en vaardigheden. Nuttige informatie, maar niet iets wat lekker weg leest. Daarom hieronder een paar tips om met selectief lezen tot je persoonlijke shortlist te komen. Het lijkt een heel verhaal, maar in de workshops die ik gegeven heb, zijn mensen meestal in 20 minuten klaar.
Long list
Maak eerst een long list. Scan de lijst (de overzichtspagina waar alle competenties op 1 bladzijde staan) en selecteer de competenties waarvan je vermoedt dat je ze in enige mate beheerst. De meeste competentienamen zijn redelijk zelf verklarend. De indeling in plan, build, run, enable en manage geeft ook al richting. Bij de competenties waarvan je twijfelt, kun je even de beschrijving opzoeken. De beschrijving bestaat uit een paar regels, je vindt hem direct onder de competentienaam op de detailpagina van de competentie.
Onderscheidende competenties
Selecteer uit je long list de onderscheidende competenties. Om een voorbeeld te geven: bij iedere rol in IT hoort dat je je werk documenteert. Dat wil niet zeggen dat iedereen de competentie B.5. Documentation Production moet opnemen. Zaken als je eigen werk plannen, je werk documenteren, je vak bijhouden, deadlines nakomen, etc zijn normaal in iedere rol. In jouw shortlist, moeten de competenties komen die jou onderscheidend maken. Het gaat over een afspiegeling van je vakmanschap.
Short list
Het doel is om uiteindelijk tot maximaal 5 competenties te komen. Dat geeft je meer houvast dan een lijst met 14 competenties die je allemaal wel een klein beetje beheerst. Is je lijst langer dan 5? Kijk dan naar de voorbeelden van kennis en vaardigheden onderaan de detailpagina’s. Schrap de competenties waarbij je bij minder dan de helft ‘een vinkje kunt zetten’. Als je nu niets meer overhoudt, was de helft een te hoge lat. Stel de lat bij zodat je 2 of 3 competenties overhoudt.
Nu heb je een shortlist met 3 tot 5 componenten. Die shortlist geeft weer hoe jouw vak er in jouw ogen uit ziet. Je kunt nu verder met stap 2. Hoe en wat staat beschreven in ‘e-CF, bepaal je competentieniveau’.
Wil je nog eens terugkijken wat het e-CF eigenlijk is, bekijk dan deze video.