16 Februari 2016

E-learning, het is hip en het is hot. Iedereen heeft er wel eens eentje gevolgd en steeds meer klassikale trainingen worden omgezet naar e-learning. Maar denk nu niet, de PowerPoint van de training heb ik al, dus de e-learning ontwikkelaar heeft deze zo gemaakt. Zo simpel is het niet!

 

Als e-learning ontwikkelaar maak ik de fout ook nog regelmatig. Ik neem de PowerPoint aan, voeg wat animaties toe, hier en daar wat klikbare elementen, een voice-over en de e-learning is klaar!  Maar is dat de e-learning waar we op zitten te wachten? Nee, natuurlijk niet!

 

In een klassikale training vertelt een trainer het verhaal en is er interactie met de cursisten. In een e-learning kun je het verhaal van de trainer wel vervangen door een voice-over, maar de interactie is er daarmee nog niet. In een klassikale training twee uur naar een trainer luisteren gaat nog wel, maar twee uur naar een voice-over luisteren is niet vol te houden. Want zeg nou eerlijk, jij zit er toch ook niet op te wachten om inactief slides door te klikken en naar een voice-over te luisteren?

 

Dus waar moeten we bij het omzetten van een Powerpoint naar e-learning nou op letten?

 

Neem je leerdoelen als uitgangspunt

De PowerPoint bevat alle inhoud, maar neem dat niet als uitgangspunt. Focus opnieuw op de leerdoelen van de training. Wat moet de cursist na de training kunnen? Welke handelingen moet hij kunnen uitvoeren of welke beslissingen moet hij kunnen nemen? Van daaruit kun je oefeningen, scenario’s of een game verzinnen waarin dit geoefend of getest wordt. Daar omheen bied je dan al je content aan, via bijvoorbeeld pop-ups, een FAQ, gids of woordenboek dat opgevraagd kan worden. De cursist oefent met dat wat hij moet kunnen en zoekt daarbij zelf de informatie die hij daarvoor nodig heeft. Zo creëer je een pull in plaats van push en just in time information. Een stuk actiever, uitdagender en leuker voor een lerende.

 

Werk samen met de e-learning ontwikkelaar, die kan dit niet alleen!

‘Ik geef de PowerPoint aan de e-learning ontwikkelaar en dan ben ik klaar’ wordt vaak door de opdrachtgever gedacht. Maar de ontwikkelaar heeft de Subject Matter Expert (SME) nodig. Een simpel voorbeeld is al het maken van een meerkeuzevraag. Op basis van de PowerPoint kan de e-learning ontwikkelaar wel een vraag bedenken met ook het juiste antwoord. Het wordt lastiger om plausibele foute antwoorden te bedenken. Dit is maar een simpel voorbeeld, maar je begrijpt wel, als je vanuit leerdoelen wilt gaan werken en goede oefeningen, scenario’s of games wilt maken, is de kennis van de SME hard nodig.

 

Daarom is een goede samenwerking tussen de ontwikkelaar en de SME hard nodig. De SME levert de inhoudelijke kennis, de ontwikkelaar de didactische kennis en de know-how van de mogelijkheden met e-learning.

Conclusie

Door te focussen op de leerdoelen en de SME mee te laten werken, kun je een veel betere e-learning ontwikkelen dan wanneer je simpel de PowerPoint omzet. Dus zonder al te veel extra inspanning, krijg je een veel effectievere e-learning. Dat is toch waar we allemaal naartoe willen?!

Expert

Mila Bom