22 Januari 2015

De laatste jaren zijn de sportfaciliteiten als paddenstoelen uit de grond geschoten. Ik was pas op bezoek bij een grote organisatie waar je in de kelder, zelfs tijdens werkuren, je conditie kunt bijhouden. En als de organisatie niet de mogelijkheden heeft voor een eigen sportcentrum, dan kun je vaak een abonnement bij de sportschool om de hoek afsluiten, met bedrijfskorting.

Logisch, de Romeinen zeiden het al: Een gezonde geest in een gezond lichaam.

Permanent Fit

Een gezonde organisatie heeft fitte medewerkers, die ook in de toekomst fit blijven. Duurzaam inzetbaar is meer dan alleen gezondheid. Fit zijn voor de toekomst betekent in mijn ogen vooral, dat je de juiste competenties bezit om Permanent Fit te zijn.

Waar gaat het eigenlijk naar toe in IT en wat betekent dat voor de competenties van medewerkers?
De enige zekerheid die we hebben,  is dat er verandering is . En dus onzekerheid. Hoe kun je dan sturen?

Enorme onzekerheidsmarges

Als je aan de kenners vraagt om in te schatten hoeveel, pak um beet, Business Analisten ze volgend jaar nodig hebben, dan zeggen ze 5. Met een marge van plus of min 15. De onzekerheidsmarge in dit soort schattingen is vaak groter dan de schatting zelf. Pogingen om hier een exacte wetenschap van te maken, hebben geleid tot mooie planeconomieën. Echt succesvol zijn die echter nooit geworden.

Om in deze onzekere wereld een fitte piramide van medewerkers te hebben, moet je wendbaarheid creëren en faciliteren. Flexibiliteit is een asset.

Wendbaarheid

Omdat Capgemini bestaat bij de gratie van medewerkers die soepel meebewegen met veranderingen in hun vak, hebben we de afgelopen jaren veel tijd gestoken in het beantwoorden van de volgende vragen:

 • Welke aspecten bepalen wendbaarheid en, duurzame inzetbaarheid in IT?
 • Wat kunnen we doen om die wendbaarheid en duurzame inzetbaarheid te vergroten?

Het resultaat.

Voor alle rollen binnen onze organisatie is een competentieprofiel beschreven, het Capgemini Career Framework. Hierin staan onze kernwaarden voorop en zijn de competenties beschreven vanuit dat wat nodig is om een rol goed uit te voeren.

Toen we gingen kijken naar de mensen die bewezen fit zijn, in ons geval doordat ze bijna constant een inzet hebben bij een klant, kwamen we tot een vijftal conclusies. Dit zijn de 5 dingen die maken dat een medewerker wendbaar en flexibel is.

 1. Het hele profiel afdekken
  Iemand die de competenties voor zijn rol goed beheerst, doet het goed. Daarbij valt op dat er een mix van breedte en diepte in de medewerker zit. Niet te veel generalistisch en niet te veel specialistisch. Een brede beheersing van het vakgebied, maar je vakgebied is wel je specialisme.
 2. The business technologist 
  De medewerker heeft een gebalanceerde combinatie van business-, technology -en softskills. Forrester introduceerde in dit kader het begrip business technologist. Euro-CIO heeft het over de dual thinker. De moraal is steeds hetzelfde en bleek ook bij ons op te gaan: met alleen technology-expertise kom je er niet meer. Met alleen businesskennis trouwens ook niet.
 3. Transferable values 
  Er zijn competenties die  in heel veel verschillende IT vakgebieden bruikbaar zijn, transferable values dus. Als een medewerker daar over beschikt, is hij flexibeler. Hij pakt nieuwe ontwikkelingen makkelijker op. Voorbeelden van transferable values zijn:  gegevensmodellering, procesmodellering of requirements analyse.
 4. De juiste softskills
  Beschikt de medewerker over de volgende softskills?

  - Kan oplossingen genereren
  - Straalt geloofwaardigheid uit
  - Neemt verantwoordelijkheid
  - Wil continu leren en doet aan zelfontplooiing
  - Geeft duidelijke feedback

 5. Deductief en Inductief denken
  Kan de medewerker deductief en inductief denken en snel schakelen tussen die twee?

Wat heb jij nu aan deze wijsheden?

Oké. Dit was een onderzoek binnen het bedrijf waar ik voor werk.  De uitkomsten zullen niet universeel en 1 op 1 van toepassing zijn. Maar ik denk dat er heel veel overlap is met andere organisaties. Om zelf fit en wendbaar te zijn en te blijven in je werk, geef ik je het volgende advies: Zorg dat je jezelf zo ontwikkelt dat je zo veel mogelijk aansluit op de bovenstaande 5 punten. Het Capgemini Career Framework is niet openbaar, maar in plaats daarvan kun je heel goed de profielen van de The Open Group gebruiken. Daarin zit dezelfde balans van breedte en diepte. Sommige dingen kun je leren in een training of een opleiding, sommige dingen zijn aangeboren. Maar hier bewust mee bezig zijn, maakt al dat je perspectief groter is en blijft.

Om je organisatie fit en wendbaar te maken en te houden, kun je dezelfde stappen doorlopen als die wij doorlopen hebben.

 

 • Bepaal welke competenties bij welke rol nodig zijn. Niet alleen soft skills, maar ook IT-competenties. Maak daarbij gebruik van een marktstandaard als e-CF en/of Open Group.
 • Vul deze profielen aan zodat je een goede balans van breedte en diepte hebt.
 • Bepaal de fitheid van je medewerkers, maak keuzes, ook de moeilijke.
 • Ondersteun je medewerkers in de ontwikkeling van de competenties die ze helpen wendbaar en fit te zijn.
 • En blijf vervolgens deze stappen steeds herhalen. Je zou zelfs een “flexibiliteitsindex“ kunnen opstellen. Het zou een belangrijk getal op je managementdashboard moeten zijn.

Flexibiliteit is een asset, meer dan ooit.