17 Mei 2016

Tsja, daar zit ik dan weer. Het begin van het nieuwe jaar. Net als bij veel bedrijven moet ik weer mijn doelstellingen gaan invullen. Waar wil ik me eigenlijk in gaan ontwikkelen? En wat is nou eigenlijk wat de markt van me verwacht.

 

Dit soort vragen heb ik zelf niet alleen regelmatig (1 keer per jaar is ook regelmatig), maar die krijg ik ook heel vaak van mijn cursisten. Het is natuurlijk iets dat voor iedereen speelt. In tijden van reorganisaties en een enorm veranderende arbeidsmarkt moet je er voor zorgen dat je bij blijft. En bij voorkeur dat je je sneller ontwikkelt dan anderen die hetzelfde of vergelijkbaar werk doen.

 

Binnen het PMO vakgebied zie je dat er eigenlijk heel weinig duidelijkheid is over wat PMO is en waar die letters voor staan. Daar heb ik al in 2012 een blog over geschreven onder de titel “PMO- Paradigma of Paradox?” en daar is eigenlijk niets aan veranderd. Het blijft lastig om een meetlat neer te leggen, waartegen je je competenties af kunt zetten. Zeker als niet duidelijk is waar je jouw rol mee moet vergelijken.

 

Sinds een paar maanden is er een nieuwe certificering IPMA-PMO. In de lijn van IPMA-D tot en met IPMA-A, wordt hier op basis van een aantal competenties een mooie baseline gelegd van het vak van PMO. Eén dingetje mis ik hier nog wel. Het is maar 1 niveau. Dus het is eigenlijk weer onmogelijk om je zelf te vergelijken met je gelijken. Tenzij je Project, Programma en Portfolio Officers, Support en Consultants over dezelfde kam wilt scheren.

 

Zoals eerder gezegd, mijn klanten vragen me regelmatig waar ze zich nou op moeten focussen. Als PMO heb je de keuze uit allerlei certificeringen van o.a. Axelos. Om te beginnen natuurlijk P3O®, daarnaast als basisPRINCE2®MSP® en misschien ook nog wel wat Agile Project Management. Je kunt je natuurlijk specialiseren met Management of Portfolios®Management of Risk®Managing BenefitsTM of nog een hele serie andere certificeringen. Allemaal heel waardevolle certificeringen, maar naast de theorie uit de certificering, is ook belangrijk wat je voor vakmanschap kunt tonen.

 

Als trainer in dit vakgebied kan ik inmiddels mijn hele zolder behangen met certificaten. Geeft dat mij dé voorsprong op de banenmarkt, intern of extern? Dat is volledig afhankelijk van de rol waar het om gaat. Als je als gecertificeerd trainer breed inzetbaar bent, op veel verschillende trainingen, dan is dat natuurlijk een voordeel. Maar stel nou dat je “gewoon” heel goed bent in het uit je hoofd leren van boeken met theorie en daar een hele stapel certificaten mee binnen kunt halen, wat is dan eigenlijk je marktwaarde. Ben je dan “Fit for Future”?

 

Volgens mij niet. Waar het om draait is dat je over de volle breedte van certificeringen, vakmanschap, personal skills en hardskills kunt laten zien op welk niveau je je vak beheerst. In mijn geval betekent dat dus dat ik naast certificeringen, ook didactische vaardigheden en praktijkervaring nodig heb. Tsja, en hoe ga ik dat nu weer inzichtelijk en vergelijkbaar maken?

 

Daar zit hem de kracht van het e-Competence Framework (e-CF) en met name de manier waarop wij dat bij onze klanten toepassen. De competenties van het e-CF zijn allemaal op 5 niveaus beschreven. Met een duidelijke uitleg van wat het niveau betekent. Daarmee zijn we in staat om een duidelijk, eenduidig en overzichtelijk profiel te maken van ongeveer alle rollen binnen de IT en ook veel aanpalende gebieden. Dus zeker ook voor de PMO!

 

Als klap op de vuurpijl hebben we voor enkele klanten ook nog deze competentie niveaus kunnen koppelen aan veelgevraagde certificeringen. Waarmee een soort competentie paspoort hebben kunnen maken, dat het mogelijk maakt om jouw profiel en competenties af te zetten tegen dat van anderen in je vakgebied. Binnen en buiten je bedrijf.

 

Dit soort ontwikkelingen maakt mij eigenlijk wel heel blij. Zo kun je voor jezelf de business case gaan maken: ga ik investeren in certificering X en verhoog ik daarmee mijn competentie op Y, of ga ik voor personal skills ontwikkeling, omdat ik daarmee een andere competentie kan verhogen?

 

Batenmanagement op het persoonlijke vlak, met een hoge "what’s in it for me' factor!