06 Augustus 2014

Met bewondering heb ik gekeken naar Nederland op het WK in Brazilië. Hoe Louis van Gaal van 23 voetballers een hecht team heeft gesmeed. Dat wil ik ook! Hoe kan ik, als aanspreekpunt voor requirements, in mijn eigen werk van mijn multidisciplinaire team een kampioensteam maken?

De teamsamenstelling

Het begint al met het samenstellen van de selectie. Wie gaat er mee naar het WK? Er was goed gekeken welke speler welke taak het beste kan uitvoeren. De spelers moeten allemaal “fit” zijn. Wesley Sneijder heeft hard moeten werken om fit te worden om mee te mogen naar Brazilië. Ook ik moet nadenken over de vaardigheden, die nodig zijn in mijn team en welke medewerker het beste past op welke taak. Mijn medewerkers zijn vakmensen of moeten misschien ook wat voorwerk doen (professionaliseren) voordat ze kennis en vaardigheden genoeg hebben om in het team te kunnen meedoen.

Vertrouwen

De spelers straalden allemaal vertrouwen uit. In zichzelf, in elkaar en in de coach. Van belang is dat mijn teamleden vertrouwen op de kennis en kunde van hun teamgenoten en mij: dat betekent dat ik mijn eigen beweegredenen helder moet maken en die van de teamleden aandacht geven, vertrouwen moet tonen in de leden van het team, weten hoe mensen elkaar kunnen aanvullen.

Inzet

Elke speler heeft zich enorm ingezet voor de doelstelling: wereldkampioen worden. Iedereen heeft keihard gewerkt om de opdracht te vervullen. Ik heb me verbaasd over de vele kilometers die er op het veld zijn afgelegd, de volledige 120 minuten als het moest. Als ik wil dat mijn team 100% gaat voor het doel wat we willen bereiken dan moet allereerst het doel helder zijn. Ik moet ruimte geven om ideeën, strategieën en scenario’s te bediscussiëren. Teamleden moeten achter beslissingen kunnen staan. Pas dan zijn ze bereid om vol voor het bereiken van de doelstelling te gaan.

Verantwoordelijkheid

Alle spelers hadden hun eigen verantwoordelijkheid waarop ze ook werden aangesproken. Tijdens de ”peptalk” van Robben in de aanloop naar de verlenging in de wedstrijd tegen Costa Rica maakte hij duidelijk dat de verdediging moest zorgen dat er geen kansen werden weggegeven. De aanvallers zouden werken voor het doelpunt. In het team is iedereen verantwoordelijk voor de taak waarvoor hij of zij in het team zit. Teamleden mogen en moeten elkaar daarop aanspreken, want het teamresultaat is ieders verantwoordelijkheid.

Resultaatgericht

Tijdens het hele toernooi is iedereen in zijn waarde gelaten en er werd optimaal gebruik gemaakt van de talenten van elke speler. Arjen Robben mocht aanvallen en werd niet “veroordeeld” tot het alleen maar mandekken van zijn tegenspeler. Hij hielp mee met verdedigen als dat nodig was. Niemand was egoïstisch. De penalty tegen Mexico werd niet door Robben opgeëist, waardoor Huntelaar vol zelfvertrouwen kon scoren. Penalty’s werden gestopt door Tim Krul, want dat kon hij het beste. Het resultaat is het belangrijkste in het team. Iedereen doet waar hij of zij het beste in is, zonder het resultaat uit het oog te verliezen. Eigen belang of eigen ego is ondergeschikt aan het te bereiken doel.

Samen vieren of samen treuren

Elk doelpunt en elke overwinning werd door het team, de staf en de supporters uitbundig gevierd. Dit maakt het gevoel van “samen een klus klaren” alleen maar sterker. Maar niet alleen winnen doe je samen. Dat geldt ook voor verliezen.

In mijn team wordt elk succes samen gevierd met gebak… en na een nederlaag gaan we alsnog voor brons!
Multidisciplinair samenwerken gaat niet vanzelf. Net als informatiemanagers, project managers of scrum masters moet ik, als teamleider, de voorwaarden scheppen voor goed teamwork.

Een goed voorbeeld doet goed volgen!