ICT projecten haalbaar en wenselijk, wordt dat wel getest?

05 Februari 2015
Categorie:
802

In het nieuws verschijnen geregeld berichten als: “Overheid verliest miljoenen euro’s op mislukt ict project” of “Mislukt ICT-project kost overheid X miljoen euro”. Nu (30-1-2015) komt de overheid met een nieuwe campagne: “Het kabinet gaat ICT-projecten toetsen”. Het doel van de overheid is om te toetsen of projecten haalbaar en wenselijk zijn en daarnaast het kennisniveau over ICT binnen de overheid opgekrikken. Al met al natuurlijk een goede zaak. Het is verstandig om te kijken naar de haalbaarheid en de ‘nut’ van projecten alvorens ze te starten. Alleen vergeet de overheid hier niet een cruciaal punt?

 

Binnen Budget en Realistisch, maar voor wie eigenlijk?

Je kunt het mooiste systeem van de wereld bouwen, binnen budget, heel realistisch qua techniek en bijzonderwenselijk voor de … . Ja voor wie eigenlijk? Voor de gebruikers? Voor de bestuurders? Voor de financiële experts die een prachtig product hebben gekocht binnen het budget? U ziet het al. Een dergelijke kreet ‘Wenselijk’ roepen bij mij heel veel vragen op. Ik ben van mening dat in veel projecten vaak iets cruciaals vergeten wordt: ‘Testen.

 

In veel projecten worden vooral systeem tests uitgevoerd. Dit betekent dat één of meer mensen het systeem testen en kijken of het werkt zoals het technisch zou moeten werken. Dit is natuurlijk cruciaal en mag zeker niet overgeslagen worden!

 

Alleen even een voorbeeld:

Je hebt een prachtige applicatie om geld over te maken van persoon A naar persoon B. De applicatie werkt helemaal perfect. Er zitten geen fouten in. Uw geld wordt netjes overgemaakt en doet dit ook nog eens binnen een kwartier. Alleen voordat u dit kunt doen moet u wel 78 keer klikken, langs 24 verschillende pagina’s en vervolgens ook nog eens 17 persoonlijke verificatiecodes invullen.

 

Ik denk dat je als gebruiker met zo’n systeem niet echt blij zult zijn.

 

Laat gebruikers testen 

Daarom mijn punt: Wanneer een nieuw project opgezet wordt en nagedacht wordt over hoe het systeem moet werken, laat dan ook gebruikers aanhaken. Laat deze gebruikers niet alleen aanhaken op het moment dat er nagedacht wordt. Laat hen ook meedraaien in het project op het moment dat er gebouwd wordt.

 

Oftewel: Laat gebruikers Testen!

 

Testen op de eerste plaats? 

In veel projecten worden de meeste resources ingezet voor het bouwen en het realiseren van de software. Testen moet een veel belangrijkere plaats hebben in projecten. Niet alleen bij het begin, of aan het einde, maar gedurende het hele project. Op elk project moet een goede tester zitten. Daarnaast moeten andere betrokkenen in een project in ieder geval een aantal basisbeginselen van Testen kennen. Als ze dit weten en ook in de praktijk brengen, zouden veel projecten heel anders uitgevoerd worden en (hopelijk) ook na afronding niet op de spreekwoordelijke plank belanden......

Auteur

Rob Bartelds