05 November 2015

Zelfsturing is een belangrijk mechanisme om innovatie tot stand te brengen. Hoe breng je het innovatieve vermogen dat onderhuids bij professionals aanwezig is tot leven?

 

Een manier om dit voor elkaar te krijgen is een groep zelfsturende professionals uit te nodigen voor het expertbriefproces. Dit proces begint met een probleemeigenaar die met een uitdagend probleem rondloopt. Bij voorkeur een manager die iets wil bereiken op basis van het oplossen van dit uitdagende probleem.

 

Het aardige van het expertbriefproces is dat alle zelfsturende professionals er meer uithalen dan dat zij er zelf in stoppen. Daarom hoeft niemand elkaar een rekening te sturen! De innovatie gebeurt instantaan omdat iedereen direct zijn agenda kan trekken voor een expertbriefsessie in plaats van het trekken van de portemonnee.

 

Het gehele proces wordt begeleid door een facilitator en wordt bijgestaan door een co-facilitator. Het eindresultaat is een prikkelende publicatie: de expertbrief. Deze publicatie wordt vervolgens gebruikt en gedeeld in gemeenschappen met “gelijkgestemden”.

 

De hulpmiddelen die nodig zijn voor de ondersteuning van het expertbriefproces zijn hieronder als open kennis te downloaden.

 

Hulpmiddelen voor het expertbriefproces:

Ik wens iedereen veel innovatieplezier met dit leuke proces.