Leren als hobby met Internet of Things

02 Februari 2016
Categorie:
956

De postbode belt aan met een pakketje uit China. Ik heb namelijk een nieuwe hobby. Echt een mannenhobby. Er zijn drie belangrijke kenmerken die een mannenhobby typeren. Ten eerste je moet je er veel - en bij voorkeur dure - dingen voor kunnen kopen. Denk aan auto’s, audioapparatuur, dat soort dingen. Ten tweede het is meestal iets waar je partner gestoord van wordt, denk voetbal of zo. Ten derde het moet appelleren aan iets primitiefs, beetje oermens. Mijn nieuwe hobby scoort twee uit drie. Het is een beetje erg nerdy. Mijn nieuwe hobby is IoT, ofwel Internet of Things.

 

Wat betekent dat praktisch als hobby? Dat er inmiddels aardig wat geld uitgegeven is aan allerhande elektronica. Een Raspberry Pi 2+, RFXtrx433E USB 433.92MHz Transceiver, Aeon Labs USB Adapter met Z-wave+, Philips Hue, Fibaro sensoren, Klik-aan Klik-uit modules en zo nog wat meuk. De optelsom in euro’s maak ik maar liever niet. Ik werd thuis wel uitgedaagd om even een business case te presenteren, maar dat leek niet te lukken. Het is fijn dat het licht in de tuin vanzelf aangaat als je in het donker thuis komt, de temperatuur gemonitord wordt en ik op mijn Apple Watch een fotootje zie verschijnen van de poes van de buren in onze de tuin. Maar echt rijk lijk ik er niet van te worden.

 

Ik realiseerde mij wel dat ik, omdat te kunnen maken, wel een hoop heb moeten leren. Hoe het pakket Domoticz werkt, de werking van protocollen zoals Zigbee, Z-wave, het schrijven van scripts in Lua, Blockly, Python en Bash. Ook mijn programmeer en Linux kennis kon ik weer een beetje op poetsen. Allemaal dingen die ik bijna ongemerkt heb opgepikt en heb geleerd. Voor de kenners: volgens Kolb ben ik wel een beetje van ‘Active Experimentation’.

 

Als ik daar zo over nadenk, is het eigenlijk een patroon dat mijn leven heeft gevormd. Op school (lang, lang geleden) in contact gekomen met computers (ECOL) en nieuwsgierig geworden gaan experimenteren (ZX81, Atari, Apple II) en mijzelf veel aangeleerd: Assembler, Basic, programmeren in Java. Toen allemaal nieuwe dingen, nu vanzelfsprekend. Dat ik ondanks studie in andere richtingen toch in de IT terecht kwam is dan opeens niet zo gek meer.

 

Nieuwsgierigheid - Ontdekken en leren - Praktiseren, het lijkt een patroon dat zich steeds herhaalt. Waar mijn huidige nieuwsgierigheid mij gaat brengen weet ik nog niet. Maar als de geschiedenis zich blijft herhalen komt het vast wel goed. Ik denk dat maar de Business Case moet zijn voor mijn huidige hobby. Ik moet gaan, op mijn horloge verschijnt de boodschap: “Domus meldt - wasmachine is gereed, doe de was in de droger”…. En daarna ga ik kijken of ik de temperatuursensor ds18b20 aan mijn Fibaro Z-wave deursensor kan solderen.

Auteur

Lex van der Helm