Natuurwetten gelden ook in de wereld van informatie-management (Deel 2)

30 Oktober 2012
Categorie:
722

Als systeemontwikkeling ons vak niet is, moeten we ons daar ook niet mee bezig houden. Dat kunnen anderen veel beter. Zie hier de start van de hype van oa offshoring. Ik kan me nog herinneren dat een grote financiële instelling besloot al haar IT-ontwikkeling uit te besteden aan de zogenaamde lage lonen landen. In eerste instantie gaf dat een behoorlijke kostenbesparing. De gehele interne systeemontwikkeling kon de deur uit. De IT-ontwikkelkosten daalden gigantisch en het aansturen van een business was nog nooit zo eenvoudig geweest.

 

Totdat….. de eerste resultaten van die uitbesteding zichtbaar werden. Toen ontstond toch de zorg of deze zo kostenefficient gebouwde systemen wel daadwerkelijk invulling zouden geven aan de business needs. Al snel moest men aanzienlijk gaan investeren in testkennis en capaciteiten. Het was de enige waarborg die men nog had om de bedrijfsprocessen te beschermen tegen ondeugdelijke systemen (die overigens gebouwd waren conform de letterlijke specificaties). De energie die we eerst moesten steken in het zelf ontwikkelen ging nu grotendeels op aan intensiever contractmanagement, betere requirements analyse, opvangen van cultuurverschillen en test- en implementatie inspanningen.

 

Een andere hype die inmiddels al een eerste stadium van volwassenheid heeft bereikt is “in the cloud”. Het zou de oplossing zijn voor veel knelpunten die we ervaren met het afhankelijk zijn van een eigen IT beheer organisaties. Om maar even een paar knelpunten te noemen: Interne It is star. Ze zijn behoudend en willen niet mee veranderen met de business. Gebruikers willen concept van BYOD, maar intern IT moet daar niets van hebben. Het is niet onder controle te houden. IT en business begrijpen elkaar niet. Maar met “the Cloud” is dat allemaal opgelost. Je kunt voortaan overal van de diensten gebruik maken; je gaat met die leverancier in zee die voor een betreffende dienst de best passende cloud-oplossing weet te bieden. Aanzienlijk minder interne infrastructuurkosten en daarmee gepaard gaande kosten van beheerinspanningen.

 

Maar ook hier weer de wet van behoud. Hoe ga ik die mix van cloud-providers managen? Hoe kan ik zorgen dat de diverse diensten voor mijn bedrijfsvoering goed op elkaar aansluiten? Waar is eigenlijk mijn data opgeslagen en wie zorgt voor de vereiste back-up en beveiliging? Voldoe ik nog aan de normen die externe toezichthouders aan mijn organisatie stellen? Wat we hiermee in ieder geval wel bereiken is het behoud van zorgen. Wellicht andere zorgen maar beslist niet minder zorgen, en als het gaat om complexiteit, dan neemt die wellicht toe. Zo zie je dat al die veranderingen ook nog iets extras toevoegen. Maar is dat nu wat we willen?

 

Ik ben overigens nog steeds in afwachting van die natuurkundige die hun natuurwetten kunnen vertalen naar iets waar wij baat bij hebben. Maar andere disciplines zijn natuurlijk ook welkom.

Lees deel 1 van het artikel 'Natuurwetten gelden ook in de wereld van informatie-management' hier.

Auteur

Ton van Lieshout