19 Januari 2017

Treinen, herfstbladeren, chaos en TimTim

Openbaar vervoer Maher Dara Sandra van Bockhooven ArchiMate 3Vallende blaadjes, sneeuw, koperdieven, bevroren of kapotte wissels, allemaal vijanden voor treinen. Het op tijd rijden van treinen kan dan ook nog weleens een discussie zijn in Nederland. Door herfstbladeren of bij sneeuw ontstaat er al snel chaos op het spoor en ontstaan ergernissen onder treinreizigers, machinisten en conducteurs. Ook de infrastructuur van het spoor is in Nederland, in vergelijking met bijvoorbeeld Zwitserland, niet optimaal. 

 

De Nederlandse Spoorwegen als ‘hot topic’

De problematiek op het Nederlandse spoor heeft dan ook meermalen de aandacht gekregen van de Tweede Kamer. De Tweede Kamer eist vaak opheldering over problemen die ontstaan en verzoekt daarbij om de problematiek aan te pakken. Ook vanuit reizigers en reizigersorganisaties is veel verontwaardiging, zij zijn ten slotte de dupe van dit alles. Natuurlijk zijn de machinisten en conducteurs ook niet blij met de problemen op het spoor. Al met al, de treinen en spoorwegen staan in Nederland in enorme publieke aandacht en daarmee onder een enorme druk.

 

Oplossingen met technologie

Een app die nu gemaakt is door de NS, de TimTim zal bijdragen aan het op tijd, veilig en zuinig rijden van de treinen. Deze app geeft context gevoelige informatie over bijvoorbeeld het spoor en wanneer er blaadjes of ijs op liggen. Via de TimTim app op een tablet ontvangt de machinist een livestream van informatie zoals sein statussen, andere treinen op hetzelfde spoor en geplande aankomsttijden op stations. Met deze informatie regelt de machinist de rem- en uitrolafstand van de trein om zo tijdig, efficiënt en op een veilige manier reizigers te vervoeren.

 

Een blauwdruk voor technologische oplossingen

De TimTim opereert nu in een testfase maar de resultaten zijn veelbelovend. Technologische oplossingen zoals de TimTim kunnen veel ellende voorkomen en verbeteringen mogelijk maken. De samenhang tussen TimTim en de business waarde moet echter glashelder zijn. Deze samenhang kan bijvoorbeeld tot uiting worden gebracht met architectuur. ArchiMate 3 is bijvoorbeeld een uitstekend middel hiervoor. De volgende afbeelding laat zien hoe TimTim bijdraagt aan verbetertrajecten en hoe deze verbetertrajecten bijdragen aan business waarde.

 

ArchiMate 3 Architectuur Openbaar vervoer Maher Dara Sandra van Bockhooven