Praktische handvatten voor de noodzakelijke Agile Transformatie

26 September 2018
Categorie:
177

Hoe ga je om met leiderschap? Is dat iets van de top alleen? Hoe ontwikkel je effectieve teams? Wat zijn de valkuilen en hoe voorkom je ze? Hoe Scrum je nou? Hoe pak je een transformatie aan?

 

Agile is geen hype maar onontkoombaar in een snel veranderende wereld, zeker waar het technologie betreft. We leven niet in een ‘tijdperk van verandering’ maar in een ‘verandering van tijdperk’. Dat betekent een andere manier van werken en organiseren. Agile is the way to go. Hoe?

 

In de bijna 25 jaar dat ik nu als consultant werk, heb ik heel wat zien gebeuren aan ontwikkeling van methoden en technieken. Maar nooit één die zo disruptief is als agile werken. In mijn dagelijkse werk als Agile Coach zie ik wat het oplevert om deze transformatie door te maken als team en/of organisatie. Maar ook hoe lastig het kan zijn.

 

Veel mensen vragen naar Best Practices. Maar Best Practices zijn afhankelijk van de context: wat bij de ene organisatie werkt, werkt misschien niet bij de andere. Good Practices, daar geloof ik wel in. Een framework als Scrum valt onder deze Good Practices. En de context-gerelateerde toegevoegde werkwijzen waarvan is gebleken dat ze goed werken in die context leveren de Best Practices in die specifieke context. Hoe dan ook, vandaag is een goede dag om te starten met agile werken. Of, zoals een Afrikaans spreekwoord luidt:

 

The best moment to plant a tree was 20 years ago.
The second-best moment is now.

 

Het onderstaande is dus een Good Practice om agile te gaan werken in jouw organisatie. Neem hetonderstaande alleen als inspiratie en pas het aan voor context van jouw organisatie.

 

  1. Besluit dat je met een team of project wil gaan experimenteren met agile werken en dat je wil leren (en bereid bent bij te sturen, consequenties wilt aanvaarden). Kortom, dat het de moeite waard is om te proberen te verbeteren.
  2. Doe een training van een dag (bijvoorbeeld Scrum) en ga dan aan de slag (‘learning by doing’).
  3. Print de 12 principes van het Agile Manifesto uit en hang deze op aan de muren waar je werkt. Zet er boven: wij hebben afgesproken deze principes toe te passen.
  4. Bepaal met de deelnemers hoe je invulling geeft aan ieder van de principes. Plak de invulling óók aan de muur bij de principes.
  5. Start je werk op basis van de nieuwe, agile manier van werken (aan de hand van het geleerde in de gevolgde training).
  6. Stuur waar nodig bij. Doe aan ‘inspect and adapt’.
  7. Bepaal wat de nieuwe manier van werken oplevert in de metrieken die in jouw context relevant zijn. Dat kunnen zijn meer waardevolle software per geïnvesteerde euro, mate van plezier in het werk, vermindering ziekteverzuim, toename innovaties, etc.
  8. Rol de nieuwe manier van werken uit naar meer projecten, teams, afdelingen, organisatieonderdelen.

 

Mijn kennis en ervaring van de afgelopen 25 jaar heb ik onlangs gebundeld in een boek. In dit boek geef ik modellen, handvatten etc. waar de organisaties waar ik voor werk of heb gewerkt hun voordeel mee doen en waar ook anderen hun voordeel mee kunnen doen.

 

Agile, the times they are a-changinHet boek ‘Agile: the times they are a-changin’’, staat vol achtergrond informatie, handvatten, tips & tricks en bruikbare modellen. Dit boek, over Agile Transformatie, - is te bestellen via https://bit.ly/2I0tBTP. De opbrengsten gaan volledig naar een leiderschapsprogramma voor kinderen in de derde wereld.

 

 “Addo geeft heel concrete tips over hoe er mee om te gaan als organisatie, hoe het in te voeren en waarop te letten.”

– Gunther Verheyen

 

“In ‘Agile, the times they are a-changin’’ zie ik een helder ‘waarom’ én een praktische aanpak van en hulpmiddelen voor de kanteling die organisaties moeten maken om te kunnen overleven.”

- Prof. Dr. Ir. Jan Rotmans

Auteur

Addo de Visser