27 November 2015

Onlangs kreeg ik een brief thuisgestuurd, geaddresseerd aan mij. Met mijn voornaam en achternaam er op. De afzender was een politiek persoon uit een land waar ik stemrecht heb. Hoewel ik persoonlijk niet geloof in direct marketing, was ik wel even overwhelmed. Hoe dan? Dat was mijn eerste gedachte. Hoe weten deze mensen hoe ik heet, waar ik woon? Geen idee. Maar er zijn genoeg partijen die dat wel weten. Ze zouden die informatie eigenlijk overal wel vandaan gehaald kunnen hebben. Wat het mij vooral heel goed deed realiseren was één ding: privacy is een illusie.

Nergens veilig

Providers van mobiele telefonie kunnen te allen tijde zien waar wij zijn. Vaak tot op een paar meter. Mede dankzij zendmasten en gps data. Lease maatschappijen, en dus ook werkgevers, houden de gps data bij van lease auto’s. Ook zij zouden altijd kunnen zien waar een berijder/medewerker zich bevind. Naaktfoto’s kunnen ieder moment van je iCloud account af gehaald worden, zo bewees “The Fappening”. Je plannen om een affaire aan te gaan kunnen zomaar openbaar gemaakt worden, zo bewees de hack op affaire site Ashley Madison. Ook aansluiting bij een bekende witte kappen organisatie die tegen integratie is, is geen goed idee als je gehecht bent aan je privacy. Die puntige witte kappen hielpen helaas niet tegen een hack van hackerscollefctief Anonymous. Inmiddels liggen namen en telefoonnummers van ruim 1000 leden met witte kappen voor het oprapen.

Anoniem

Nu ben ik me ervan bewust dat ik hierboven allerlei uitersten door elkaar gooi. Maar dit neemt niet weg dat, op de gebruikers van mobiele telefonie en leaserijders na, deze mensen dachten dat zij anoniem waren. Zij hadden de illusie te beschikken over privacy. Want dat stond in de algemene voorwaarden (toch)? Helaas zijn dit vaak loze beloftes die neerkomen op het volgende: “Wij zullen uw gegevens niet weggeven. Maar als iemand ze steelt kunnen wij er niets aan doen.”

Privacy

In de digitale wereld van vandaag kan niemand privacy garanderen. En persoonlijk ben ik van mening dat we daar niet veel tegen moeten proberen te doen. We hoeven er ook niet bang voor te zijn. We moeten ons er wel bewust van zijn en naar gedragen. Naaktfoto’s bewaar je daarom op je harde schijf en niet op de Cloud, affaires onderhoud je in een hotel buiten de stad dus niet online en witte kappen zijn voor lampen.