19 November 2012

Agile, wie is er niet mee bezig op dit moment? Allemaal leuk en aardig dat Agile, maar hoe ga je hier mee om als het aankomt op requirements? Wat verandert er in dit opzicht voor jou als professional?

Vandaag de dag is een snelle time tot market essentieel en dat het liefst met een innovatief product. Er is geen tijd meer om alles eerst helemaal te beschrijven voordat het product gerealiseerd wordt. De klantwensen veranderen namelijk continu.
Agile is een iteratieve en incrementele manier van ontwikkelen waarbij requirements en oplossingen zich ontwikkelen door middel van multidisciplinaire teams. Door deze evolutie biedt Agile een oplossing om samen met de business toe te werken naar een product dat echt nodig en van waarde is. 

Jij bent wellicht onderdeel van zo’n team en dus brengt deze manier van ontwikkelen voor jou een aantal veranderingen met zich mee. Agile ontwikkelen verandert de wijze waarop in projecten met requirements wordt omgegaan. En dat ga je, ongeacht welke functie je precies vervult, merken. Er vindt een verschuiving plaats van eerst de hele set van requirements helder willen hebben naar ‘just in time’ requirements.

De crux van het verhaal is dat je door Agile te werken intensief samenwerkt met andere specialismen binnen de organisatie, waardoor overdrachtsdocumenten veelal niet langer nodig zijn. Het stelt hogere eisen aan je opstelling en manier van communiceren. Je bent een teamplayer! Je werkt intensief mee bij de bepaling van de scope en je zorgt dat je deze begrijpt, in plaats van je kennis uit documenten te halen. Je bepaalt samen met je teamgenoten en de business vooraf waaraan je projectresultaat moet voldoen, en werkt daar samen proactief naar toe. Je bent samen verantwoordelijk voor het eindresultaat.

Gevolg? Veel sneller een werkende oplossing die doet wat deze moet doen (niet meer en niet minder)!