Scaled Agile Framework: what’s in a name?

25 Augustus 2016
Categorie:
1813

Agile DevelopmentHet Scaled Agile Framework, kortweg SAFe, is een van de frameworks die organisaties kunnen inzetten om agile werken op bedrijfsniveau te ondersteunen. Naast SAFe zijn er vergelijkbare frameworks als Large Scale Scrum (LeSS) en de Scrum Nexus.

 

Waarbij ik vind: in essentie vertellen al deze frameworks hetzelfde verhaal. De verschillen zitten in de nuance. En een stammenstrijd voeren over welke het beste is, is een waste of time. Want het zijn allemaal frameworks, dus je zult altijd op maat gaan implementeren in jouw eigen situatie.

 

Sinds januari 2015 heb ik zo’n 500 mensen in mijn training Leading SAFe de waarden, mindset en principes van SAFe uitgelegd. Zodat zij daarna goed in staat zijn alle detailinformatie op de website van SAFe goed te interpreteren. Want dat is wel een nadeel van SAFe: alle informatie over het framework is voor iedereen gratis toegankelijk. Dat leidt nog wel eens tot misvattingen. Een van die misvattingen wordt door Capgemini-collega Henk-Jan van der Klis in zijn blog ook een paar keer genoemd:

 


  • SAFe schrijft organisaties die willen overstappen op het raamwerk precies voor wat er gebeuren moet.
  • Als je organisatie baat heeft bij een ‘volg de regels’ aanpak, is SAFe waardevol.
  • …moet je niet SAFe, maar een lichtgewicht, niet-voorschrijvend raamwerk kiezen.

 

Wat ik in mijn trainingen altijd benadruk, is dat je je vooral niets moet laten voorschrijven door SAFe en dat er geen harde regels zijn. SAFe biedt je natuurlijk wel heel veel aanbevelingen en best practices. Maar je blijft zelf de baas over wat je daarmee doet! De manier waarop ik dat vaak benadruk is aan de hand van de drie woorden Scaled, Agile, en Framework.

 

Scaled wil zeggen dat je wilt opschalen. Waarom? Blijkbaar wil je in korte tijd veel software (en firmware en hardware en bijbehorende producten) maken. Meer dan je met één team kunt. Waarbij mijn aanbeveling altijd is om alleen ‘op te schalen’ als het niet anders kan. Dus als er meer dan nu moet worden opgeleverd, kijk dan eerst eens of je met je huidige bezetting slimmer kunt werken. SAFe is vooral een handig hulpmiddel als je toch met grote aantallen teams moet samenwerken aan één product. Maar ik lees ook steeds meer berichten over situaties waarin met één of twee teams aan een product gewerkt wordt, en waar toch best practices uit SAFe nuttig worden ingezet. Maar niet alle en niet in alle omvang!

 

Agile wordt wat mij betreft gedefinieerd in het Agile Manifesto en vooral in de daarbij behorende 12 principes. Het goede nieuws is dat SAFe zich aan al die 12 principes houdt! En dus van nature agile is. Tenzij je het misbruikt of mis-interpreteert. Zoals Henk-Jan terecht schrijft: A fool with a tool is still a fool.

 

Over framework heb ik hierboven al geschreven: je moet het in iedere situatie zelf op maat toepassen. En je kunt daarbij prima klein beginnen en in stapjes groeien. Hoe agile is dat!

 

Samenvattend: iedere organisatie die agile werken wil adopteren kan veel baat hebben bij de aanbevelingen en best practices van SAFe. Maar je moet het wel op maat implementeren. En uiteraard doe je dat op een agile manier, dus incrementeel en iteratief: inspect & adapt!

Auteur

Pieter de Beijer