06 Januari 2014

TOP 5 eigenschappen van een effectieve PMO-er!

Altijd leuk, TOP-X lijstjes maken. Altijd arbitrair, altijd uitnodigend om eens na te denken over wat jij ervan zou vinden.

Bij deze TOP 5 beperk ik me overigens wel tot de Project en Programma Management Officer, voor de Portfolio Officer gelden in mijn ogen (deels) andere eigenschappen.
 

 1. Pro-activiteit 
  Hierover heb ik al eerder geschreven, op basis van Stephen Covey. Wachten tot het werk naar je toe komt, leidt volgens mij tot twee dingen, of je hebt niks te doen en komt geen steek verder, of al het werk wordt op jouw bureau gedumpt en je verzuipt er in.
   
 2. Assertiviteit
  Je bent als PMO-er een gemotiveerde en goed getrainde professional. Zorg er dus voor dat je dat ook laat zien. Met jouw goede ideeën en inzet kun je er voor zorgen dat het leven van de projectmanager een stuk gemakkelijker wordt en vooral dat de organisatie eerder en meer vruchten van het project of programma kan plukken.
   
 3. Kritisch
  Wees kritisch op processen en informatie. Neem niet zomaar aan wat er aan je aangeleverd wordt. Uiteindelijk moet het management kunnen vertrouwen op jouw rapportages en aanbevelingen. Als je dat goed doet zal de waardering voor je werk snel stijgen.
   
 4. Zorgvuldig
  Net als bij Kritisch, het management moet op jouw informatie kunnen vertrouwen. Zorgvuldig opgestelde rapportages, maar ook goed voorbereide overleggen zorgen voor een positief beeld van je werk en voorkomen dubbel werk en irritatie.
   
 5. Resultaatgericht
  Het gaat niet om de weg ernaar toe, maar om het resultaat dat we opleveren. Zeker in onze steeds meer Agile omgeving, zijn het de resultaten die tellen. De PMO kan op enige afstand het overzicht voor de projectmanager bewaren en zorgen voor focus op die resultaten!

 

Heb ik je aan het denken gezet?