Vroeger was alles zo helder. Het carrière pad in de IT was simpel samen te vatten. Je begon als programmeur en groeide door via technisch ontwerp en functioneel ontwerp naar informatieanalist. Maar ja, dat was voeger.
In het land van Agile is alles anders. Zelfsturing en multidisciplinair zijn de toverwoorden. Vrij vertaald betekent dit niet alleen dat iedereen alles moet kunnen, maar ook daadwerkelijk moet uitvoeren. Dat houdt echter wel in dat je, én een goede programmeur moet zijn, én je je prima staande moet kunnen houden als de autorisatie deskundige, én je alle privacy eisen kent en deze kunt implementeren en indien nodig natuurlijk op de stoel van de business analist kunt gaan zitten. In elke organisatie kun je natuurlijk legio medewerkers aanwijzen die aan al deze criteria voldoen, niet waar?
Niet waar! In de praktijk zien we gebeuren dat, nu agile steeds meer gemeengoed begint te worden, er veel vaardigheden worden gemist. Een goede programmeur is namelijk een vakman. En dat gaat veel verder dan het in elkaar knutselen van de code. Datzelfde gaat natuurlijk ook op voor testers, ontwerpers en informatieanalisten. Maar hoe ontwikkel je nu die noodzakelijke vaardigheden?
Kan een ‘ouderwetse’ klassikale training nog iets betekenen?
Als informatieanalist bestaat je werk voor het grootste gedeelte uit communiceren. Uiteraard heb je wel een gereedschapskist met technieken nodig waaruit je kunt putten.
In de training informatieanalyse technieken worden acht technieken aangereikt die ingezet kunnen worden in verschillende situaties. Bijvoorbeeld technieken die gebruikt kunnen worden bij het in kaart brengen van de benodigde informatie of de gehanteerde begrippen. Maar ook technieken die je kunt gebruiken bij het analyseren van de gebeurtenissen waar je als bedrijfsonderdeel op moet reageren en de impact die verschillende oplossingen zullen hebben op die organisatie.
Ook er is heel veel informatie beschikbaar op het internet. Maar kennis garandeert geen vaardigheid! Je kunt natuurlijk veel in de praktijk leren, maar dat vraagt om vakkundige collega’s die in staat zijn op te treden als coach en daarnaast nog de tijd kunnen vrijmaken om je te begeleiden. De praktijk leert dat het daar regelmatig aan schort. Hoe ouderwets het ook mag klinken, het volgen van een training bij een daarin gespecialiseerd bedrijf biedt nog steeds dezelfde voordelen als vroeger:
- Je kunt je ervaringen delen maar vooral sparren met medewerkers uit andere organisaties;
- Er worden vanuit de praktijk een aantal oefeningen aangereikt, waarbij je wordt begeleid door een ervaren trainer.
- Je krijgt de kans om in een veilige omgeving te oefenen met deze nieuwe technieken, waarbij vooral het communicatie aspect een grote rol speelt;
De in deze training aangereikte technieken kun je inzetten in allerlei omgevingen, dus ook in een agile team. Alle aangereikte technieken hebben twéé gemeenschappelijke factoren: goede communicatie skills en de vaardigheid om echt te kunnen samenwerken zijn essentieel. Logisch dat dit de pijlers zijn waarop deze training rust.