In het dagelijks leven hebben wij te maken met een combinatie van verschillende identiteiten die wij gedurende ons leven met elkaar in balans proberen te houden. Het begon allemaal met onze oer-identiteit; te weten het fysieke-, emotionele- en mentale systeem verenigd in één lichaam, namelijk jijzelf. Daarnaast valt nog te denken aan onze oorspronkelijke plek in de stam komend uit het oerwoud of de steppe. In die zin is de culturele identiteit een afgeleide van deze oer-identiteit.
Verder hebben wij inmiddels allemaal te maken met een maatschappelijke- of samenlevingsidentiteit. Het hebben van een paspoort of identiteitskaart met BSN-nummer is feitelijk een bevestiging van een bevoegd gezag van een samenleving, dat je in hun ogen ook formeel tot deze samenleving behoort. Je biografische identiteit beschrijft het verloop van je leven en die zaken die je in je leven hebt gedaan en bereikt. Je sociale identiteit wordt bepaald door de personen die je kent en waarmee je omgaat.
Door de opkomst van het internet en sociale media is onze virtuele identiteit echter ontstaan en een grote rol gaan spelen. Deze virtuele identiteit wordt niet alleen bepaald door datgene wat je van jezelf publiceert op bijvoorbeeld Facebook, LinkedIn en andere social media platformen, maar vooral ook door datgene wat anderen over jou vertellen via sociale media. In het ergste geval leidt dit tot een zogenaamde “bifurcation” [1] (pagina 9).
Een bifurcation betekent dat grote groepen mensen op internet iets over jou beweren dat niet klopt of waarvan je niet wilt dat de buitenwereld het weet. Je gaat je hier in eerste instantie tegen verzetten. Lukt dit niet in voldoende mate, dan loop je het risico dat je je precies zo gaat gedragen , zoals anderen over jou beweren. Dus eigenlijk een soort virtuele identiteitscrisis.
Maar het gaat verder…
Wat doet u indien iedereen die u kent zich succesvol uit op facebook terwijl u zich steeds nietiger gaat voelen? Of tienermeisjes [2] die naarmate zij vaker gebruik maken van facebook steeds depressiever worden.
Hieronder wat tips om je virtuele identiteit, ook wel online identiteit genoemd [3] een opfrisbeurt te geven, nu en voor in de toekomst:
Geef je virtuele identiteit regelmatig vitamine C:
- Laat je niet negatief uit over anderen op digitale media
- doe de dingen met goede intenties en handel integer
- help andere mensen fysiek en virtueel
- deel je kennis op een positieve wijze
- zorg dat anderen positief over jou denken en zich als zodanig uitlaten tegen anderen, wees ook niet overdreven positief over jezelf op sociale media
- sociale media zijn een verlengstuk van de echte wereld
- laat de sleutels tot je “virtuele identiteiten” niet rondslingeren
- handel niet te impulsief op sociale media en denk eerst even na hoe jouw kritische en/of negatieve reactie door anderen kan worden ervaren
- zet je Smartphone uit als je een glaasje te veel op hebt
- behandel klachten van klanten zeer serieus als u een bedrijf vertegenwoordigd
- gedraag je als een goed burger in het openbaar, want:
Google glass is watching you, met één knipoog bent u het haasje !!!
Referenties:
1) https://www.pvib.nl/download/?id=6259384
2) http://www.hypnoseinstituutnederland.nl/negatief-zelfbeeld-door-social-media/
3) http://nl.wikipedia.org/wiki/Identiteit_(eigenheid)
4) http://nutech.nl/gadgets/3656735/google-glass-update-laat-drager-foto-nemen-met-knipoog.html