Wordt de SAP trainer overbodig?

07 Mei 2013
Categorie:
2129

Binnen de SAP wereld bestaat het fenomeen van de VNSG focusgroep. Een VNSG focusgroep wordt door gebruikers van SAP software opgericht en is voornamelijk bedoeld om elkaar te steunen bij het gebruik van deze software.

En aangezien SAP software een zeer brede range van bedrijfsprocessen en afdelingen ondersteunt, is er de afgelopen decennia een grote verscheidenheid aan focusgroepen ontstaan. Een van de jongste loten aan de focusgroep boom is de VNSG Focusgroep Opleidingen.

SAP trainer overbodig door simulatiesoftware

Het is natuurlijk allang bekend dat je niet zomaar nieuwe software in productie kunt nemen zonder de toekomstige gebruikers eerst te trainen in het gebruik hiervan. En aangezien het ontwikkelen en verzorgen van trainingen toch elke keer weer een specialisme blijkt te zijn worden daar vaak trainers voor ingehuurd. Wat weer gezien wordt als een kostenpost. 
En natuurlijk levert elke kostenpost die weggesneden kan worden winst op. Men buigt zich dus vaak over de vraag hoe de trainer overbodig gemaakt kan worden. Eén van de mogelijkheden is door gebruik te maken van simulatiesoftware.

 

Simulatie software was het thema van de laatste bijeenkomst van de VNSG Focusgroep Opleidingen. En waar praat je dan over? Natuurlijk over welke simulatiesoftware er bestaat en over welke projecten van welke simulatiesoftware gebruik hebben gemaakt. Hoe beviel het? Wie ontwikkelde de simulaties? En hoe ging dat in zijn werk? Maar ook: wie onderhoudt straks deze simulaties?

Onderhoud van SAP simulatiesoftware is specialistenwerk

Al snel bleek dat men het over één punt eens was. Ook het ontwikkelen en onderhouden van simulaties is specialistenwerk. En naast het zich meester maken van de simualtiesoftware zit de uitdaging hem daarbij vooral in het schrijven van een ‘storyboard’. Oftewel een duidelijke verhaallijn, didactisch verantwoord, waarlangs de simulatie ontwikkeld wordt. Een specialisme, waarin de ervaren trainer een duidelijke voorsprong heeft.
 

Ik slaakte een zucht van verlichting, er is dus blijkbaar toch nog hoop voor een ervaren SAP trainer. Maar meteen dringt het volgende angstbeeld bij me op: Wat ga ik doen als de robottrainer in de markt gezet wordt?

Auteur

John Ouderdorp