• Philips, Sense and Simplicity in Functioneel beheer


    Ton DriessenFunctioneel beheer is een vak dat in opmars is, getuige de groeiende belangstelling voor BISL, de business tegenhanger van ITIL. Het is een goede ontwikkeling want functioneel beheerders vormen een belangrijke schakel tussen IT en de business. Twee werelden die elkaar vaak slecht begrijpen. In veel organisaties lopen functioneel beheerders verspreid en vaak verloren rond, een beetje van de business een beetje van IT. Niet bij Philips. Daar hebben ze de krachten gebundeld en werken ze actief aan de professionalisering van het vak. Ton Driessen is een van de trekkers, Capgemini Academy trok flink mee, met een opleiding voor functioneel beheerders.

    Echt vak

    “Functioneel beheer is een kunstje dat vooral in de business plaatsvindt”, zegt Ton. “En de professionals die aan die kant affiniteit hebben met IT worden vaak in een hoekje geplaatst. Hetzelfde zie je vaak aan de IT-kant. Die versnipperde situatie in functioneel beheer is bij ons lang geaccepteerd geweest. Maar sinds kort gebruiken we onder meer BISL om van functioneel beheer een echt vak te maken.” 

    Functioneel Applicatie Management (FAM)

    Ton vervolgt: “We onderscheiden bij Philips drie grote marktsectoren: Lighting, Healthcare en Consumer Lifestyle. Daarnaast is er een vierde ondersteunende sector, Corporate Functions/Corporate Technologies, met corporate stafafdelingen als Finance, Purchasing, HR, Research, Design, Patents. De grote sectoren hebben voldoende omvang voor eigen administratieve systemen en groepen functioneel beheerders. Maar bij CF/CT ging het om kleine clubjes, sprokkelwerk. Toen we 4 jaar geleden gingen reorganiseren werd de IT gecentraliseerd. Toen werden al die functioneel beheerders opeens zichtbaar. Voor de grote sectoren geen probleem maar wel voor die vierde. We stelden toen voor om die laatste groep bij elkaar te zetten en het vakgebied te gaan ontwikkelen. En zo geschiedde.”

    BISL-model als uitgangspunt

    “Belangrijk was dat die mensen zich hier thuis en met elkaar verbonden gingen voelen. Dat ze een gemeenschappelijke taal, methodieken en consultingvaardigheden gingen leren. Kortom, dat ze gingen professionaliseren. Een van de belangrijke stappen in dat professionaliseringstraject was een gezamenlijke BISL Foundation cursus met aansluitend examen. De cursus is inmiddels opgenomen in het curriculum bij Philips Learning Services. We kwamen voor de uitvoering al snel bij Capgemini als IT-partner van Philips terecht. Ton van Lieshout is een echte praktijkgerichte en ervaren BISL expert die goed begrijpt wat we hier aan het doen zijn. Hij heeft dan ook de training gegeven. Het was een vol programma maar de deelnemers waren zeer te spreken over de houvast en kaders die deze training schiep.”