• De rol van Business Analist


  Wil je bedrijfsprocessen analyseren en adviseren over organisatie-verbeteringen? Dan zal de rol Business Analist (BA) je vast aanspreken. In deze rol ben je een schakel tussen de business en de (IT)-processen. Of misschien ben je al werkzaam als Business Analist en zoek je manieren om je werk te professionaliseren. In beide situaties kan Capgemini Academy je verder helpen. Bekijk wat een analist is en doet en schrijf je in voor één van onze Business Analyse trainingen. 

   

  Wat is een Business Analist?

  Een ervaren Business Analist staat midden in de organisatie. Figuurlijk gezien, natuurlijk. Het is iemand met brede kennis van verschillende gebieden en met goede sociale vaardigheden. Een Business Analist zal daarnaast vaak de brug moeten slaan tussen business en IT. Verder kenmerkt een goede Business Analist zich door de kennis. Deze kennis is een combinatie van de juiste opleiding of training, gecombineerd met werkervaring.

   

  Wat doet een Business Analist?

  Als Business Analist (BA) ben je vaak de spil in het voorzien, onderkennen en vertalen van de behoeften van de business. Daarbij kijk je direct naar bruikbare oplossingen, die je zowel bedenkt als helpt uit te voeren. Hierbij controleer je het eindresultaat. Bij het bedenken en het implementeren van de oplossing, houd je rekening met alle disciplines in de organisatie. IT vormt vaak een centraal deel van de oplossing. 

   

  Taken en verantwoordelijkheden

  • Je analyseert de behoeften van de gehele organisatie. Daarna ga je op zoek naar bruikbare oplossingen.
  • Je creëert draagvlak en steun voor de veranderingen die de organisatie wil realiseren. 
  • Je licht de organisatie in over nieuwe ontwikkelingen in de markt. Als het nodig is, bedenk je een efficiënte oplossing om hiermee om te gaan.
   

  Welke competenties heb je nodig?

  Om te werken als Business Analist heb je verschillende competenties nodig. Twee van de belangrijkste zijn het eliciteren en analyseren van requirements en het analyseren en modelleren van bedrijfsprocessen. Uiteraard is een grondige kennis van de business waarin je werkt, ook vereist. Daarnaast moet een Business Analist kennis hebben van architectuurmethoden. Een bekende methode is het TOGAF framework (The Open Group Architecture Framework). Op persoonlijk vlak moet je de juiste communicatieve en consultancy skills hebben. Verder moet je strategisch en financieel inzicht hebben. 

   

  Met een combinatie van deze competenties, kun je hoogwaardige analyses en voorstellen doen. Tijdens een training van Capgemini Academy doe je gegronde kennis op en ontwikkel je de juiste vaardigheden.

   

  De rol van een Business Analist binnen een organisatie

  De Business Analist ondersteunt de business met het inrichten en verbeteren van bedrijfsprocessen. Je vervult hierbij een sleutelrol tussen de core afdelingen en de ondersteunende afdelingen. Denk hierbij aan IT, Marketing, Klantenservice en HRM. Daarnaast werk je nauw samen met de Business Architect en Projectmanager. Meer informatie over die rollen, lees je door op de linkjes te klikken.

   

  Business Analyse trainingen van Capgemini Academy

  Om Business Analist te worden, heb je geen specifieke opleiding nodig. Veel analisten hebben een studieachtergrond in Bedrijfskunde, Informatica of Business Information Technology. Maar ook zonder deze achtergrond kun je de rol eigen maken. Bijvoorbeeld door een professionele Business Analist Training bij Capgemini Academy te volgen. De trainingen die we aanbieden, zijn onder te verdelen in:

   

   

  Maatwerk Business Analyse trainingen van Capgemini Academy

  Wil je de Business Analyse vaardigheden van jouw medewerkers professionaliseren? Of voel je de noodzaak om het analyseproces binnen je organisatie verder te standaardiseren? Dan nodigt Capgemini Academy je uit om contact op te nemen. Samen bespreken we de mogelijkheden om jouw mensen te trainen, op een manier die bij jouw organisatie past.