• De rol van Data Scientist


   

  Een ervaren data scientist is in staat om niet triviale verbanden te vinden in grote hoeveelheden data. Je vindt de producten van het werk van een data scientist tegenwoordig overal. Als je tegenwoordig online winkelt, zie je vaak aanbevelingen voor interessante producten. Deze aanbevelingen zijn gedaan op basis van grote hoeveelheden aankopen die door de klanten zijn gedaan. Uit al die gegevens zijn gegevens gehaald van klanten die een soortgelijk profiel als jou hebben. Dat is niet triviaal. Nog minder triviaal is, dat die aanbevelingen in een split-second worden gegenereerd. Terwijl je online je boodschappen doet, wil je immers niet worden opgehouden door het werk van deze “recommendation engine”.

   

  Capgemini Academy ondersteunt jou om deze kennis op te doen. We hebben daarvoor verschillende trainingen ontwikkeld. 

   

  Wat doet een Data Scientist?

  Als data scientist ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen van algoritmes om deze niet-triviale verbanden te vinden. Daarbij maak je gebruik van je statistiek kennis. Dit vakgebied maakt tegenwoordig een snelle ontwikkeling door, die gevoed wordt door de enorme groei van allerlei soorten gegevens banken en de daaruit voortvloeiende mogelijkheden om verbanden te vinden.

   

  Daarnaast moet je ook snappen hoe statistisch werk toegepast kan worden in de business van alledag. Jouw algoritmes moeten immers ook echt een antwoord geven op een behoefte bij de business. Als voorbeeld de webshop met aanbevelingen: de aanbevelingen moeten passen binnen het gebruik door klanten van de webshop. Daarbij moet een optimum gevonden tussen snelheid van het genereren van aanbevelingen en de accuratesse van die aanbevelingen.

   

  Voor de business ben je ook een gesprekspartner als het gaat om het exploreren van mogelijkheden van data science. Niet alles wat wetenschappelijk mogelijk is, is even relevant voor de business. Omgekeerd geldt ook dat niet iedere vraag van de business in een algoritme kan worden vertaald.

   

  Welke competenties?

  Het goed kunnen uitvoeren van het vak van data scientist vraagt veel. Je moet natuurlijk prima jouw weg vinden op het gebied van statistiek. In ons curriculum zijn diverse trainingen opgenomen om deze vaardigheden op te bouwen.

   
  Daarnaast zijn ook de personal skills van belang. Je moet met de business kunnen overleggen welke problemen er precies leven en hoe die met behulp van statistiek kunnen worden opgelost. Als het algoritme eenmaal is gevonden, moet dit ook aan de business kunnen worden uitgelegd. Dit vraagt goede consultancy vaardigheden. In ons curriculum zijn diverse trainingen op het gebied van consultancy en communicatie opgenomen, die de data scientist prima kunnen helpen.

   

  Ben je geïnteresseerd in de rol van Data Scientist of heb je hier vragen over? Bekijk ons curriculum via onderstaande links of stuur ons een bericht middels onderstaand contactformulier.