• Scaled Agile Framework® (SAFe®)


  Al enkele jaren blijkt uit het State of Agile Report dat SAFe hét leidende framework is rondom het opschalen van de agile manier van werken naar organisatieniveau. In datzelfde rapport worden vijf belangrijke succesfactoren vanuit de praktijk genoemd voor succesvolle transformaties naar die agile manier van werken:

   

  SPCT_Gold

  1. Het hebben van interne agile coaches
  2. Ondersteuning van het hoogste leiderschap
  3. Het aanbieden van training
  4. Consistente processen en manieren van werken voor alle teams
  5. Implementeren van gemeenschappelijke tools

   

  1. Agile coaching

  De agile manier van werken is inmiddels binnen de IT steeds meer een gemeengoed, maar binnen andere delen van de organisatie nog niet. In de duurzame adoptie van de agile manier van werken spelen agile coaches een belangrijke rol. Liefst zijn deze agile coaches uit de eigen organisatie afkomstig: zij kennen de organisatie het beste, en zijn er meer langdurig mee verbonden. Toch kan het vooral in het begin van de transformatie, maar ook gaandeweg, verstandig zijn om ervaren agile coaches van buiten de organisatie mee te laten lopen. Zij kunnen met hun ervaring en ideeën vanuit andere organisaties de interne agile coaches inwerken en ondersteunen. Heb jij de ambitie om een goede agile coach te worden, dan hebben wij daar een mooie training voor: Agile Coach. En uiteraard kunnen we ook ervaren agile coaches regelen om jou in de praktijk te begeleiden.

   

  2. Leadership support

  Om op een succesvolle, efficiënte en effectieve manier leiding te kunnen geven aan de (agile) transformatieprocessen binnen organisaties, worden er steeds hogere eisen gesteld aan leidinggevenden. Op wat voor manier of vanuit welke methodiek er ook gewerkt wordt, in alle gevallen wordt er een zware wissel getrokken op ‘het leiderschap’ van afdelingen, projecten en programma’s. Onze jarenlange ervaring binnen Capgemini heeft ons geleerd wat een leidinggevende nodig heeft om de niet geringe uitdagingen op een zelfbewuste manier aan te gaan en op een succesvolle manier vorm te geven. Lees meer op onze speciale pagina over IT leiderschap.

   

  3. Training

  Wij weten dit al lang en het wordt nu dus ook weer vanuit de praktijk bevestigd: trainingsprogramma’s spelen een cruciale rol in veranderprocessen. En Scaled Agile, de organisatie achter SAFe, beseft dit ook. Het aanbieden van trainingsmaterialen vormt inmiddels de kern van hun strategie. Waarbij we de afgelopen jaren hebben gezien dat de focus in SAFe-training steeds meer komt te liggen op het vakmanschap van de betrokken rollen. Daarbij zijn de SAFe-trainingen in de loop der jaren vanuit didactisch oogpunt ook flink verbeterd.

   

  De volgende trainingen bieden we zowel in ons ‘open rooster’ als ‘incompany’ aan:

   

  Training Inhoud Brochure Inschrijven Onderwerpen

  Leading SAFe

  Introductie van het gehele framework

  Download

  Inschrijven

  Download

  SAFe DevOps

  DevOps vanuit vele oogpunten, inclusief een self-assessment

  Download

  Inschrijven

  Download

  Lean Portfolio Management

  Hoe vul je portfoliomanagement in op een Lean-Agile manier?

  Download

  Inschrijven

  Download

  SAFe for Architects

  Alles rondom agile architectuur, gebaseerd op SAFe

  Download

  Inschrijven

  Download
  Agile Product Management Productmanagement vanuit alle perspectieven Download Inschrijven Download

  Agile Software Engineering

  Hoe bereik je kwaliteit als engineer en tester? Download Inschrijven Download
  SAFe for Teams Voor teamleden die voor het eerst op de agile manier werken Download Inschrijven Download
  SAFe Product Owner / Product Manager Kennismaking met SAFe en Product Ownership Download Inschrijven Download
  SAFe Scrum Master Kennismaking met SAFe en de rol van Scrum Master Download Inschrijven Download
  SAFe Advanced Scrum Master Vervolgtraining voor ervaren SAFe Scrum Masters Download Inschrijven Download


   

  De overige SAFe-trainingen bieden we op verzoek ‘in company’ aan:

   

  Training Inhoud Brochure Incompany

  SAFe Release Train Engineer

  Vervolgtraining voor Release en Solution Train Engineers

  Download

  Contact

  Implementing SAFe

  Vervolgtraining voor coaches en implementatieconsultants

  Download

  Contact

   

  Alle trainingen zijn officiële SAFe-trainingen en worden verzorgd door gecertificeerde trainers. Bij elke training is het bijbehorende SAFe-examen inbegrepen. De kosten van het examen maken deel uit van de trainingsprijs. Je legt dit online examen af op een door jou zelf te bepalen plaats en tijd, maar wel binnen 30 dagen na de training. Via de online leeromgeving van Scaled Agile krijg je voorafgaand aan de training toegang tot een e-learning en tot het digitale werkboek dat bij de training hoort. Via die omgeving kun je ook een proefexamen afleggen. Bij de training is één jaar lidmaatschap van het SAFe Community Platform inbegrepen. Via dat platform heb je toegang tot video’s, discussiefora, toolkits en templates. Alle trainingen zijn gebaseerd op de meest recente versie van SAFe.

   

  4. Consistente processen, principes en best practices

  Dit is precies wat SAFe je biedt. Een gemeenschappelijke taal, een set van 10 principes die iedereen de juiste mindset geeft en talloze best practices, zodat je ook echt aan de slag kunt. Heb je nog niet of nauwelijks idee van wat SAFe is, lees dan eens het SAFe White Paper.

   

  5. Tooling

  Alhoewel de eerste kernwaarde van het Agile Manifest zegt: Individuen en Interactie boven Processen en Tools, kun je natuurlijk niet zonder tools. En met z’n allen een gemeenschappelijke set tools gebruiken blijkt volgens het onderzoek een belangrijke succesfactor te zijn. Scaled Agile en Capgemini leveren zelf geen tools, maar we kunnen je natuurlijk wel ondersteunen met advies en coaching. Het toonaangevende onderzoeks- en adviesbureau Gartner doet regelmatig onderzoek naar welke tools SAFe het beste ondersteunen, onder de naam Critical Capabilities for Enterprise Agile Planning Tools.

   

  SPCT_Gold

   

   

  Capgemini is een Scaled Agile Gold SPCT Transformation Partner.

   

   

   

   

 • SAFe Landingspagina