19 Februari 2015

Groei loont, zeker voor analytische professionals in de IT of daaraan gerelateerde vakgebieden. Laat jij je beperken in het volgen van trainingen of het op een andere manier investeren in jouw professionele groei door werkdruk of gebrek aan opleidingsbudget van je baas? Of maak je geen tijd om na te denken over de volgende stap in je loopbaan? Weet je eigenlijk wel wat de organisatie over 1 of 2 jaar van jou verwacht en hoe je kunt zorgen dat je op de snel veranderende arbeidsmarkt een gewilde professional blijft? Hieronder een vijftal tips die je helpen scherp te blijven op jouw groei en je belemmeringen helpen weg te nemen.

1: Geef jouw groei prioriteit

De dagelijkse werkdruk, deadlines, sociale verplichtingen en eeuwige haast waar iedereen maar in lijkt te zitten zorgen ervoor dat we vaak te weinig tijd nemen om na te denken over hoe je als professional en als mens wilt groeien. Doorbreek dat patroon. Ga tijdens de lunch wandelen met een collega die voor jou een voorbeeld is. Vraag hem of haar hoe hij zich heeft ontwikkeld in zijn vak. Wat hem daarbij heeft geholpen? Deel je passies en overtuigingen en laat je uitdagen om dit te vertalen naar toepasbare acties in je werk. Zet ’s avonds een keer een rustige CD op, steek kaarsjes aan, ga in je luie stoel zitten met een schrift op schoot en maak een mindmap van jouw ideale baan en wat je daarvoor moet kunnen. De wil om je te ontwikkelen en te groeien begint bij een helder beeld, een droom die je kunt koesteren, een ambitie die je wilt realiseren.

2: Doe een belofte aan jezelf

Je hebt jouw professionele droom of ambitie scherp. Dan zijn er natuurlijk honderdduizend redenen waarom het niet realistisch is om die te verwezenlijken. Er zijn belemmeringen in je omgeving qua tijd en geld. Je hebt te maken met je eigen onzekerheid, of je bent diep van binnen niet overtuigd dat jij het wel waard bent. Stop! Jij bent het waard. Sterker nog, je bent het aan jezelf en je omgeving verplicht om je potentieel te verkennen en in te zetten. En wat als je jouw doel niet zou halen? Het zou erger zijn als je het niet eens had geprobeerd, toch? Beloof jezelf dat je in ieder geval de volgende stap gaat zetten in de richting van jouw professionele droom. Dat kan een nieuwe rol of project zijn binnen je huidige bedrijf, een nieuwe baan bij een andere werkgever, of een aantal vakinhoudelijke en persoonlijke trainingen om je op het juiste spoor te brengen. Je kunt ookeen professionele fase af sluiten met een certificaat, zodat je weer klaar bent voor die volgende stap.

3: Zoek inspiratie en inventariseer

Instagram, Youtube en Facebook zijn natuurlijk hele leuke bronnen die je kunnen inspireren, maar niet noodzakelijkerwijs in jouw professionele groei. Meld je aan bij relevante LinkedIn groepen, kijk op vacaturesites, bezoek gratis awareness- of netwerkavonden. Surf af en toe eens naar een relevante vaktechnische website, lees artikelen en blogs (zoals op Wikkle.nl), bekijk een TedX sessie of kijk eens op edX of daar een gratis opleiding van een gerenommeerde universiteit bij zit (een zogenaamde MOOC = massive online open course). Je kunt ook eens een test doen om jezelf te vergelijken met vakgenoten. Kijk bij grote en kleine opleidingsbureaus naar het aanbod van trainingen die je zouden kunnen inspireren. Zorg er wel voor dat je jezelf begrenst, want het is heel verleidelijk om te blijven inventariseren en te zoeken naar nog meer inspiratie. Timeboxen dus. Neem er 1 of 2 avonden de tijd voor, of ga een week lang een uurtje eerder naar kantoor om die tijd te nemen. Sluit die week dan af met het opstellen van een actielijst, bijeenkomsten die je wilt bijwonen en trainingen die je wilt volgen.

4: Ga aan het stuur zitten van je eigen groei

Je kunt natuurlijk je baas vragen om tijd en geld om een opleiding te doen, of een overstap te maken naar een andere afdeling of een nieuwe rol oppakken. Kijk welke mogelijkheden hij of zij heeft om je hierbij te helpen. Maar kijk ook breder. Maak een afspraak met de HRM of Recruitment manager van jouw bedrijf en geef aan wat jouw ambities zijn. Maak je ook niet afhankelijk van jouw manager’s bereidheid om te investeren en je de gelegenheid te geven om opleidingen te volgen of naar bijeenkomsten te gaan. Neem het heft in eigen hand. Er zijn genoeg opleidingen die anytime/anyplace worden aangeboden, of in de avonduren en weekenden. Hetzelfde geldt voor MOOC’s. Die kun je altijd en overal volgen.Ook netwerkbijeenkomsten zijn vaak ’s avonds, en de meeste zijn nog gratis ook. Examens zijn niet duur, en vaak kun je je hierop voorbereiden door een boek te bestuderen in je eigen tijd. Om de theorieën en methoden die je hebt geleerd in de MOOCs, netwerkbijeenkomsten en boeken te vertalen naar de praktijk, kun je korte, modulaire opleidingen volgen. Deze zijn vaak niet duur en regelmatig te volgen. Als jij laat zien dat je bereid bent om te investeren in jouw groei, dan wil je baas misschien ook wel een duit in het zakje doen.

5: Wacht niet en ga plannen

Morgen komt altijd sneller dan je denkt. En morgen zijn er weer nieuwe mails in je inbox, vragen van collega’s, taken van je baas. Er zijn altijd zaken die je afleiden van wat jij jezelf had beloofd om te groeien en te leren. Je maakt tijd voor vakanties, dus kun je ook tijd maken voor jouw ontwikkeling. Het is een kwestie van willen. Groei loont! Niet alleen in het verwezenlijken van je ambities en de zekerheid van een baan in de toekomst. Het loont vooral in het gevoel van trots dat je in je groei investeert , over de stappen die je hebt gezet en wat je daarmee bereikt.