03 Oktober 2022

Crash Course: Architect in Agile omgeving

Veel architecten vinden het lastig om grip te krijgen op ontwikkelteams, of om zelf Agile te werken. Deze manier van werken, is een uitdaging. Gelukkig zijn er drie stappen, die helpen om effectief invloed uit te oefenen op wat Agile teams opleveren!

 

 

De eerste stap is loslaten. Schrijf niet alles in detail voor en geef je teams de ruimte om te doen wat belangrijk is voor de business. Uiteraard hoef je niet alles los te laten, maar door je team ruimte te geven, stimuleer je creativiteit. Dit kan leiden tot oplossingen waar je misschien zelf nooit aan hebt gedacht!

 

De tweede stap is het ondersteunen van het ontwikkelteam, door jouw kennis in te brengen, zodra het team vastloopt. Coach het team om een implementatie neer te zetten, die stabiel en toekomstvast is. Zodra er vragen zijn op het gebied van architectuur of integraties, deel jij jouw kennis, zodat het team het sprintdoel haalt. Samenwerken met het team is cruciaal, dus neem hier bewust de tijd voor. Sluit regelmatig aan bij sprintceremonies, zo blijf je betrokken.

 

Als derde en laatste stap is het van belang, dat je als architect ook Agile werkt! Zet de klant centraal in alles wat je doet en werk alleen uit wat nodig is. Dit noemen we; JIT-JEA (Just In Time, Just Enough Architecture). Door dit pricipe toe te passen, kun je je focussen op langere termijn voordelen voor de organisatie. Zo kan je enablers definiëren, of een architectural runway opzetten. Door de Agile werkwijze te ondersteunen, creëer je als architect een wendbare organisatie en IT-landschap en zal je effectief invloed uitoefenen op wat Agile teams opleveren.

 

Meer leren over Agile werken als architect? Volg dan de training Agile Architectuur Practitioner!