12 September 2022

“In vijf weken écht een teamgevoel ontstaan” 

Frontend Developing is een veelzijdig vak waarin niet alleen technische skills – waaronder programmeren – maar ook sociale vaardigheden zoals presenteren, teamwork en communiceren met klanten van groot belang zijn. In de Frontend Developer Bootcamp van Capgemini Academy komt het allemaal voorbij. Monique van Asselt, Developer team Product Discovery bij Intergamma, begon met alleen basiskennis. Tóch rondde ze de training succesvol af en stoomde zichzelf zo klaar voor een nieuwe toekomst in de IT.

Hoe blikt ze op haar omscholing terug? 

Waar hoorde je voor het eerst over deze bootcamp en wat deed je besluiten om eraan mee te doen? 

 

Monique: “Ik werkte bij Intergamma al zeven jaar lang bij de klantenservice en voelde dat ik in die functie uitgegroeid was. Zoekend naar een nieuwe uitdaging besloot ik om iets totaal anders te gaan doen. Toen ik online een aantal programmeeropdrachten voorbij zag komen, raakte ik nieuwsgierig en bij collega’s vroeg ik naar trainingen op dit vlak. Zo kwam ik al snel terecht bij Bart Kooijman, die namens Capgemini bij ons als developer werkt. Hij geeft al drie jaar de Frontend Developer Bootcamp van Capgemini Academy en adviseerde me om deze opleiding te volgen. Intergamma bleek nét op zoek naar extra frontend developers, dus de timing voor een omscholing kon haast niet beter. Zodra ik groen licht had, heb ik me direct voor de bootcamp opgegeven.” 

 

Wat waren je verwachtingen en wat hoopte je met name van de bootcamp te leren? 

 

Monique: “De ochtenden zouden uit programmeerlessen bestaan waarin je met name HTML, CSS en Javascript behandelt. Je leert dan echt de basis van het programmeren. In de middagen zouden we steeds een fictieve klant-casus behandelen. Daar keek ik ook naar uit, want uiteindelijk werk je altijd met klanten. Eerlijk gezegd vond ik het ook spannend dat ik alleen nog wat basiskennis had. Was dat wel genoeg? En hoe zwaar zou het zijn? Vijf weken lang vijf dagen per week studeren gaat je natuurlijk niet in de koude kleren zitten. ‘Zorg dat je uitgerust bent en plan maar even geen festivals’, kreeg ik als tip van Bart en oud-cursisten. Dat advies heb ik opgevolgd en dat heeft zich uitbetaald.” 

 

Hoe beviel de bootcamp? 

 

Monique: “Ik heb echt vijf geweldige weken gehad, vooral dankzij mijn medecursisten. Zij hadden al iets meer basiskennis dan ik en hielpen me soms bij moeilijke opdrachten, waardoor ik het tempo beter bij kon houden. We hadden vanaf het begin een leuke klik en tijdens de training is er écht een teamgevoel ontstaan. Wat ik heel fijn vond was dat ik direct en persoonlijk mijn vragen kon stellen. Dat was ook precies de reden geweest voor mij om een echte opleiding te doen in plaats van een open source-project, waarbij je alleen via een scherm communiceert. Tot slot was ik verrast door het niveau van de trainers, die echt maatwerk leverden. Ik kreeg extra aandacht voor het technisch-inhoudelijke deel en anderen juist voor soft skills, zoals het opstellen van een vlotte en nette mail naar klanten. Met dat soort zaken had ik juist al volop ervaring door mijn werk bij de klantenservice. Voor een frontend developer is dat ook onderdeel van je baan.” 

 

Welke zaken uit de bootcamp kun je nu of binnenkort al toepassen in je dagelijkse werk? 

 

Monique: “Allereerst heb ik na de training heb ik een paar dagen vrij genomen. Het was een pittige rit! Sinds vandaag zit ik op mijn nieuwe plek, maar dus nog wel bij Intergamma. Zo’n omscholing was nieuw voor mij, het voelt verfrissend en tegelijkertijd vertrouwd. Eén van de bootcamp-trainers zit in mijn team en ik heb een andere ervaren frontend developer als buddy gekregen. Hij helpt me opstarten en waarschijnlijk gaan we ook aan pair programming doen. Voor meer verdieping, het uitbreiden van mijn kennis en het werken met specifieke software ga ik de komende weken nog extra online trainingen volgen.” 

 

Zou je deze bootcamp ook aan andere mensen aanbevelen en zo ja, waarom? 

 

Monique: “Absoluut. Het sterke eraan vind ik dat je niet alleen de basis van het programmeren leert, maar ook veel moet sparren en samenwerken. Daarom leent de bootcamp zich volgens mij ook uitstekend voor gevorderde frontend developers die vooral communicatief willen groeien. Door elkaar te helpen, ga je sneller door de lesstof heen en dat is fijn in zo’n kennisintensieve training. Als ik dit allemaal alleen had moeten doen, had het me zeker maanden gekost. Een klein beetje voorkennis opdoen en bekend raken met termen vind ik wel aan te bevelen. Lees bijvoorbeeld eerst een introductieboek door over programmeren. Zo start je ‘fit’ aan de bootcamp en heb je een beeld van wat je erna kunt gaan doen.” 

 

Volg ook een van onze trainingen! 

Wil jij je ook laten omscholen tot frontend developer of een andere IT-functie? Klik hier voor een overzicht van de diverse trainingen van Capgemini Academy of schrijf je in voor de Front-end Software engineering track.