25 Juli 2022

Crash Course: Effectief samenwerken

 

Effectief samenwerken binnen een team is misschien wel de belangrijkste voorwaarde voor het behalen van goede resultaten. Een hecht team dat goed samenwerkt ontstaat niet vanzelf. Uit onderzoek blijkt dat psychologische veiligheid essentieel is voor een goed presterend team. Eén van vele methodes die je kunt toepassen is de piramide van Patrick Lencioni, een Amerikaanse schrijver die is gespecialiseerd in team effectiviteit. Zijn piramide bestaat uit 5 factoren die essentieel zijn voor een goede teamsamenwerking.  

 

De essentie van een top team is om collectief boven jezelf uit te stijgen. De piramide zullen we van beneden naar boven behandelen. Een team heeft een hele sterke basis als er vertrouwen is onder elkaar. Is er inmiddels genoeg vertrouwen opgebouwd? Dan kun je een gezond conflict met elkaar aan gaan. Hierdoor creëer je betrokkenheid en kunnen er duidelijke besluiten worden genomen waar het team zich aan kan houden. Zo ontstaat er verantwoordelijkheid voor de taken die worden toebedeeld, ze achten elkaar dan verantwoordelijk voor de laatste stap in de piramide. Het gezamenlijk behaalde resultaat.  

 

Ben jij benieuwd hoe? En wil je graag meer weten over het geheim van een goede samenwerking en een hecht team? Check de training samenwerken in een team

 

Om deze video te zien dien je marketing-cookies te accepteren.