23 Januari 2023

Crash Course: WHY projectmanagement

De vraag: ‘Waarom?’ is een simpel maar nuttig instrument in je projectmanagement toolbox. Wil je écht begrijpen wat er speelt en waarom mensen handelen zoals ze handelen? In deze Crash Course legt Lex van der Helm, Portfolio Lead en trainer projectmanagement bij Capgemini Academy uit hoe je deze vraag tijdens projecten strategisch inzet! 
 

 

Waarom is een motief

Voor een projectmanager is het van groot belang om de waarde van je project te begrijpen en welke waarde het voor stakeholders heeft. Door de ‘Waarom’ vraag te stellen, haal je waardevolle informatie als beweegredenen boven water.

 

Onderschat de kracht van ‘waarom’ niet! 

Niet voor niets creeërde Sakichi Toyoda het ijzersterke concept ‘the 5 whys’ en verklaarde Simon Sinek de vraag ‘waarom’ tot meest belangrijkste instrument in organisaties. Wees creatief in de vraagformulering, zodat je de waarde van je project kunt ontdekken en hierdoor betere keuzes kunt maken tijdens projecten.  

 

‘Op welke manier is dat belangrijk voor jou?’ of ‘Hoe gaat dat voor jullie het verschil maken?’.  

 


Bron: Midstream

 

Benieuwd hoe je impact maakt met jouw waarom? 

Jouw 'waarom' is het startpunt voor je persoonlijke visie en het inspireren van anderen. Mensen geloven in wat jij gelooft, Als je weet waarom je de dingen doet zoals je ze doet, is dat je anker. Geloof jij erin dat persoonlijk leiderschap en het uitspreken van je visie en je kernboodschap leiden tot verandering? Dan is de training Impact maken met jouw waarom écht iets voor jou.


Expert: Lex van der Helm, Portfolio Lead en trainer projectmanagement bij Capgemini Academy