Ik moet een blog schrijven…. Ik MOET een blog schrijven. Het is één van mijn KPI’s (Key Performance Indicators). En die zijn aan het begin van vorig jaar vastgesteld. Iets wat je moet, wil je vaak het liefst zo ver mogelijk vooruit schuiven. Ik dus ook. Het is alweer het begin van het nieuwe jaar en binnenkort worden mijn KPI’s voor dit jaar vastgesteld. Ik MOET mijn blog dus nu schrijven.
Eigenlijk wil ik helemaal geen dingen doen die MOETEN. Zeker niet als ze mij worden opgelegd door anderen. Maar hoe vaak leggen we onszelf niet van alles op? Als ik van een ander iets moet dan voel ik weerstand en van mijzelf vind ik het heel normaal. Is dat logisch?
Ik ben coach bij het Employability & Inspiration Center van Capgemini. In gesprekken hoor ik vaak dat coachees (mensen die ik coach) van alles moeten. Vooral van zichzelf. Ze leggen de lat voor zichzelf heel hoog. Vaak zo hoog dat ze de lat nooit zullen bereiken. En wat is daarvan het effect?
Het MOETEN levert ons stress, druk en spanning op. We moeten zoveel van onszelf. Want ons huis moet netjes zijn, de auto moet schoon, ons werk moeten we goed doen, de klanten moeten tevreden zijn. En zo leggen we onszelf een geweldige druk op en dat geeft stress en spanning.
Wat is het effect hiervan?
Stress zorgt ervoor dat je lichaam stresshormonen aanmaakt. Dit is dezelfde reactie van het lichaam als bij gevaar. De mens heeft van nature een mechanisme waardoor bij gevaar het lichaam overschakelt naar de bekende “vecht of vlucht” modus. Je hersenen registreren gevaar en daardoor maakt je lichaam extra hormonen aan, die je in staat stellen om adequaat op het dreigende gevaar te reageren.
In de gevaarmodus worden de processen, die er gezamenlijk voor zorgen dat jij gezond blijft, naar de achtergrond geschoven. Door de stress denkt het lichaam dat er acuut gevaar is en dan treden hele andere processen in werking. De prioriteit ligt nu bij overleven en daarom produceert je lichaam dan grote hoeveelheden stresshormonen. Er worden dan drie hormonen afgegeven door het lichaam: Adrenaline, Noradrenaline en Cortisol. Voornamelijk die laatste zorgt er voor dat je immuunsysteem wordt uitgeschakeld en je spijsvertering wordt vertraagd.
Dat is handig bij acuut gevaar. Je hebt dan meer energie om te overleven en dus in actie te komen. En na het geweken gevaar verdwijnen deze hormonen weer uit je lichaam. Echter als je gedurende langere tijd stress ervaart, blijven deze hormonen in je lichaam. En zo zorgt onder andere Cortisol er dus voor dat je immuunsysteem niet optimaal functioneert met alle gevolgen van dien, zowel lichamelijk als geestelijk.
Ontspanning
Daarom is het zo belangrijk dat je goed op je gezondheid past en je niet laat overspoelen met stress. Daarnaast is het belangrijk dat je actief leert omgaan met de stress die je wel in je leven hebt. Het gaat dus om ontspannen. Dat kun je op verschillende manieren doen. Belangrijk is dat je jouw manier(en) vindt.
Vaak denken we dat we eerst onze to-do-list afgewerkt moeten hebben om te kunnen ontspannen. Maar wanneer is die af? Meestal komt er meer bij dan dat er af gaat. Herkenbaar?
Wie ligt er nog wel eens languit op de bank zonder zich daar schuldig over te voelen? Ik hoor vaak coachees zeggen dat wat ze doen altijd nuttig moet zijn. Maar wat is de definitie van nuttig eigenlijk? Volgens Van Dale is de definitie ‘van nut zijn’. En nut wordt gedefinieerd als ‘een voordeel’, ‘een opbrengst’. Dus hoe nuttig is relaxed op de bank liggen eigenlijk? Wat levert dat je op?
Meer dan je denkt! Naast dat rust zorgt voor ontspanning en dus de stresshormonen vermindert, zorgen rust en ontspanning ook voor creativiteit. Creativiteit is de grondslag voor nieuwe ideeën, oplossingen en wensen. En dan is de cirkel rond. Want die nieuwe ideeën, oplossingen en wensen kunnen je helpen om op een andere manier met de hectiek om te gaan.
Minder MOETEN
Hoe kun je het proces van MOETEN omdraaien? Hoe zorg je er voor dat je niet blijft hangen in je to-do-list. Nou, door jezelf de volgende vragen te stellen:
- Moet het überhaupt?
- Moet het nu?
- Moet ik het doen?
- What is in it for me?
Moet het überhaupt?
Wat gebeurt er als het niet gebeurt? Hoe erg is dat? Moeten inderdaad alle kruimels elke avond na het eten opgezogen worden?
Sommige activiteiten hoeven niet. Het is prima om het (een keer) over te slaan of minder goed te doen. Uiteraard geldt dat niet voor alles. Stel je zelf dan de volgende vraag.
Moet het nu?
De meeste acties hebben geen spoed. Die kunnen best een dag wachten. Nou hoor ik je denken: “Maar het moet dan toch gebeuren”. Ja, natuurlijk. Het gaat er vooral om of het voelt als moeten; of het spanning en druk oplegt. De vraag is wat je op dat moment nodig hebt. Is het even met de voeten omhoog op de bank, een rondje hardlopen of moet het echt NU gebeuren?
Als het NU moet, dan is de vraag of jij het moet doen.
Moet ik het doen?
Vaak denken we dat we iets zelf het beste kunnen doen. Dat het resultaat beter is als we het zelf doen. Is dat ook zo? En hoe erg is het als het niet perfect (in jouw ogen dan) wordt gedaan? Geef de ander de kans om het te doen en laat je verrassen door het resultaat.
En als jij het dan toch moet doen, moet je het dan alleen doen? Of durf je om hulp te vragen? Mensen willen graag anderen helpen. Het geeft ons een goed gevoel om een ander te helpen, maar zelf om hulp vragen vinden we niet nodig. We moeten het zelf kunnen. Maar eigenlijk ontneem je de ander het moment om zich ook fijn te voelen als ze jou helpen! Dus gun de ander ook zo’n moment en vraag om hulp!
What is in it for me?
Daarnaast is de vraag als je het toch moet doen: Wat levert het je op? “What is in it for you?”. Net als dat de ander helpen jou een goed gevoel oplevert, wat levert dat wat je MOET doen je op? Geeft de afwas doen je een opgeruimd gevoel? Geeft een ziekenhuisbezoek met je moeder je voldoening? Het kan dus zijn dat je er een positief gevoel door krijgt of een resultaat waar je blij mee bent. Door de focus daar op te leggen, vermindert dat de stress of weerstand.
De 4 vragen zelf beantwoord
Tja, en hoe heb ik deze vragen voor mijzelf beantwoord voor het maken van deze blog. Zoals jullie kunnen lezen is het mij niet gelukt om er onderuit te komen. Ik vond zelf dat het antwoord op de eerste vraag NEE moest zijn. Ik heb dan ook tegen mijn manager gezegd dat ik het niet zou doen. Daar kwam ik niet mee weg. Vervolgens kwam vraag 2. Nee, het hoefde niet NU , dus ik heb het uitgesteld tot het allerlaatste moment.
Vraag 3 kwam eigenlijk voor de tweede vraag en ik heb hulp gezocht. Nou eigenlijk zocht ik naar iemand die ik voor mijn karretje kon spannen :). Helaas ook niet gelukt. Wat wel gebeurde was dat ik door een opmerking van een collega het onderwerp voor mijn blog had. Dat was tenminste iets. Mijn weerstand en frustratie veranderde langzaam in energie. “What’s in it for me” heeft mij uiteindelijk geholpen om tot deze blog te komen. Het geeft mij een goed gevoel om mijn ideeën over het MOETEN met jou te delen. Ik geloof dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen en een aspect daarvan is minder MOETEN. En eerlijk is eerlijk; ik ben best wel trots op deze allereerste blog!
Conclusie
Onlangs las ik op internet de quote “How you treat yourself sets the standard for others” en zo is het maar net. Goed voor jezelf zorgen en jezelf op de eerste plaats zetten vereist enige vorm van egoïsme, in de goede zin van het woord. Lief zijn voor jezelf betekent dat je naar jezelf luistert en jezelf geeft wat je nodig hebt. Verlaag de lat van moeten en perfectionisme om te kunnen ontspannen. Uiteraard is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Coaching kan je hierbij helpen.
Zorg goed voor jezelf. Je verdient het!
Bron:
Optimalegezondheid.com