19 Augustus 2020

Het lijkt net of professionals een speciaal loopje hebben

Korte, snelle passen, iets voorover, vaak met iets onder de arm of een mobieltje aan het oor. Ze hebben haast en zijn belangrijk, dat zie je direct. Eigenlijk is dat gek. Hebben we er niet met z’n allen ons best voor gedaan om processen efficiënter te laten verlopen? We hebben toch werk verplaatst naar ICT-systemen, zodat er geen mensenhand meer aan te pas komt? We hebben tools bedacht die slim en snel tot resultaat leiden. We leerden gericht en helder communiceren, zodat minder tijd verloren gaat aan misverstanden.

 

We hebben veel tijd, geld en energie gestoken in het beter, sneller en foutlozer laten verlopen van werkzaamheden. Helaas hebben we de tijdwinst niet gebruikt, maar misbruikt. Het druk hebben lijkt soms wel een statussymbool. We versnelden het delen van informatie door de fax, de mail, allerlei online communicatiemiddelen te introduceren. We trokken processen strak en elimineerden verspilling. We versnelden ook het leveren van goederen. Verbazingwekkend vlug wordt het net bestelde pakje afgeleverd. Vandaag besteld, morgen in huis! En wat werken we hard - nauwelijks tijd voor een praatje, voor even achterover leunen en nadenken. ‘s Avonds nog even een conceptofferte naar een collega, morgenochtend graag je reactie.

 

Als ik een training timemanagement geef, merk ik dat men wil leren meer te doen in minder tijd. Deels is dat prima, er zijn genoeg slimme manieren waardoor dat inderdaad lukt. Maar ik stel dat het belangrijkste doel is: duurzaam aan de slag blijven, dus in zo’n tempo werken dat je het jarenlang met plezier volhoudt. Eén van de populairste onderwerpen is dan ook: Nee Zeggen (want nee zeggen tegen het één, is ja zeggen tegen iets anders).

 

Je kent vast de uitdrukking: leef alsof het je laatste dag is. Doe wat belangrijk is, doe niets waar je spijt van krijgt, wees aardig voor je omgeving, maak plezier! Maar wat als je leeft alsof het de eerste dag is van een nieuw begin? Dat betekent dat je je goede voornemens direct omzet in gedrag. Bijvoorbeeld gezonder leven: vandaag gezond eten, nú de trap nemen. Of vanaf nu op je werk meer focus aanbrengen, op tijd naar huis gaan of die e-learning eindelijk volgen. Eigenlijk heel makkelijk, want je weet best wat goed voor je is, dus waarom zou je het niet doen?

 

Ja, waarom zou je het niet doen?

Omdat verleidingen sterker zijn dan goede voornemens. We kunnen niet goed lange termijn denken, de makkelijke oplossing (de lift) is aantrekkelijker dan het klimmen van drie trappen. Even snel op een mailtje reageren voelt lekkerder dan een ingewikkeld stuk schrijven.

Omdat gewoontes zo lekker makkelijk zijn, zonder denken handelen is wel zo relaxed.

Omdat je waardering krijgt voor hard werken en voor overwerken (ook van jezelf).

 

Vind je het cool om zo snel mogelijk te reageren, van het één naar het ander te rennen, meetings ‘rug aan buik’ te plannen? Voel je pas dat je ertoe doet als je het dag in dag uit druk hebt? Vraag je dan eens af of je zo zou willen leven als het je laatste dag was. Wat levert het jou op, wat levert het je omgeving op dat je zo rent, geen echte aandacht hebt omdat je met je gedachten al bij je volgende afspraak bent, dat je moe bent en je creativiteit verliest?

 

Begin vandaag met de eerste dag waarop je je afvraagt of de haast, de tijdsdruk, echt nodig is of gecreëerd. Begin met deze drie tips toe te passen:

 

Tip 1: als iemand vraagt of je iets snel af kan hebben, vraag dan door naar het waarom. Zeg niet zomaar ja, kijk in je agenda en bepaal het moment waarop je tijd hebt. Negen van de tien keer blijkt dat het best kan op het moment dat het jou uitkomt.

 

Tip 2: plan altijd een half uur tussen je afspraken. Plannen anderen daar overheen? Niet accepteren!

 

Tip 3: wen je aan om rustig te lopen, zonder mobieltje aan je oor, en je gedachten even vrijuit te laten gaan. Je zal merken dat op die momenten de slimste oplossingen in je opkomen. Daarmee bespaar je pas tijd!