23 Augustus 2022

Crash Course: Organisatievormen 

Een organisatiestructuur is de wijze waarop taken binnen een organisatie zijn verdeeld en de wijze waarop afstemming tussen deeltaken tot stand worden gebracht. Hoe kun je teams indelen in een softwareomgeving? Voor steeds meer organisaties wordt dit steeds belangrijker.
 

De wet ‘Conway’s law’ zegt dat er een tweezijdige relatie is tussen je software architectuur en je team organisatiestructuur. Deze beïnvloeden elkaar. Hierop gebaseerd onderscheiden we vier soorten teams: 
 

  • Stream aligned teams: Dit zijn teams die direct waarde kunnen leveren aan de business, klanten en gebruikers. 

  • Platform teams: Deze zorgen ervoor dat de stream aligned teams goed en snel hun werk kunnen doen. 

  • Enabling teams: Dit zijn specialistische teams die andere teams tijdelijk bij kunnen staan om ze iets te leren. 

  • Compicated-subsystem teams: Dit zijn teams met optionele specialisten op een bepaald onderwerp. 
     

Team Topologies

 

Naast het kiezen van een teamvorm is zorgen voor goede interactie ook van cruciaal belang voor high-performing teams. De volgende 3 interactiepunten zijn hierbij van belang: 
 

  • Hechte samenwerking: Deze zou van een tijdelijk aard moeten zijn, waarbij je 2 teams samenvoegt om echt Innovatief te kunnen zijn. 

  • As a service: Een team neemt een product of dienst af van een ander team als zelfservice, zodat er geen realtime afhankelijkheid is. 

  • Faciliteren: die passen heel goed bij de enabling teams, die tijdelijk andere teams faciliteren, zodat die andere teams zelf iets kunnen leren.

 

Naast de 4 teams en de 3 interactie punten is het ook belangrijk om dit te beschouwen als een dynamisch geheel. Zowel de teamvormen als de interactie vormen zullen regelmatig wijzigen.  

 

Ben je geïnteresseerd in organisatievormen binnen de softwarewereld? Lees het boek Team Topologies of ga naar de website die bij het boek hoort.  

 

Om deze video te zien dien je marketing-cookies te accepteren.