Top 5 eigenschappen van een effectieve risicomanager

09 December 2013
Categorie:
750

Altijd leuk, TOP-X lijstjes maken. Altijd arbitrair en altijd uitnodigend om eens na te denken over wat jij er van vindt.

 

 1. Kritisch
  Risicomanagement vraagt bij uitstek een kritische houding. Zijn alle risico’s in beeld? Zijn de bedreigingen niet onderschat en de kansen niet overschat? En is het effect van de geplande maatregelen echt zo groot?
   
 2. Creatief
  Aangezien Risicomanagement in Nederland meestal nog gezien wordt als Bedreigingen Management, worden je creatieve vermogens sterk op de proef gesteld. Hoe verzin je iedere keer weer nieuwe manieren om die “vervelende” risico’s onder de aandacht te brengen en iedereen te overtuigen van  nut en noodzaak van goed risicomanagement. Misschien ga je dan wel Kansen Management promoten!
   
 3. Communicatief sterk
  Als je dan toch al Creatief bezig bent, zet dan al je communicatieve vaardigheden meteen in. Als je stakeholders overtuigd zijn van je goede bedoelingen, wordt het een stuk eenvoudiger om efficiënt je werk te doen.
   
 4. Onafhankelijk
  Stel je onafhankelijk op ten opzichte van je klant, opdrachtgever en de anderen die betrokken zijn bij de activiteit waar jij risicomanagement voor doet. Alleen op die manier kun je zorgen voor het juiste inzicht en overzicht.
   
 5. Integer
  Door je integriteit zorg je er voor dat er niet met twee maten gemeten wordt en dat alle gegevens op hun juiste waarde geschat worden, omdat jij je niet laat beïnvloeden om hier en daar wat water bij de wijn te doen.

 

Heb ik je aan het denken gezet?

Auteur

Reinoud Ykema