18 Mei 2022

Crash Course Decentralized Decision Making 

We komen dagelijks bij klanten over de vloer en merken dat veel organisaties bijna alle besluiten op hogere niveaus nemen. Dat is best jammer, want uit de praktijk blijkt dat het nemen van belangrijke beslissingen op lagere niveaus in organisaties grote voordelen kan hebben.  
 

Voordelen van Decentralized Decision Making 

Beslissingen nemen op lagere niveaus in organisaties (ook wel Decentralized Decision Making genoemd) zorgt voor een snellere besluitvorming. Decentralized Decision Making verhoogt zowel de kwaliteit van de beslissingen die genomen worden, als de betrokkenheid van medewerkers en verminderd verspilling. Doordat minder mensen hun tijd besteden aan het nemen van het besluit. Door besluitvorming te decentraliseren neem je als organisatie dus sneller en efficiënter, betere beslissingen. 
 

Besluiten nemen op het juiste niveau 

Het is dus belangrijk dat je als organisatie weet op welk niveau je bepaalde besluiten moet nemen. Dit doe je door deze vier vragen te beantwoorden: 
 

  • Hoe snel moet het besluit genomen worden? 
  • Hoe lang zijn de gevolgen van het besluit merkbaar? 
  • Wie hebben er te maken met de gevolgen van het besluit? 
  • Is er lokale kennis nodig bij het nemen van het besluit? 
     

Een beslissing die snel binnen een team genomen moet worden en waarvan de gevolgen relatief kort merkbaar zijn én waar veel lokale kennis voor nodig is, kun je het beste decentraal maken. Als het best even mag duren voordat de knoop is doorgehakt en als het besluit een langdurig effect heeft op een grotere groep mensen, dan is het handig om de beslissing te nemen op hoger niveau. 
 

Meer weten over hoe je op de juiste manier decentraal besluiten neemt in jouw organisatie? Bekijk dan ook het tweede deel van deze crash course hier

 

Om deze video te zien dien je marketing-cookies te accepteren.