18 Mei 2022

Crash Course Decentralized Decision Making 

Decentraal besluiten nemen (Decentralized Decision Making) heeft voor bedrijven en instellingen grote voordelen. In het eerste deel van deze Crash Course vertelt Pieter welk hulpmiddel je in kunt zetten om besluiten op het juiste niveau te nemen, waardoor beslissingen sneller, beter en efficiënter genomen worden. 
 

Besluiten nemen op het juiste niveau 

Binnen agile noemen we werk dat door één team en in één sprint uitgevoerd wordt een story. Beslissingen over stories moeten binnen het team genomen worden, waarbij vooral de product owner een belangrijke rol speelt. Features zijn grote stukken werk die over het algemeen worden uitgevoerd in enkele maanden en passen binnen één release-train. Beslissingen over features worden genomen door ‘de trein’ en dan met name de productmanager. Pas als het nog meer werk is worden de besluiten op centraal/strategisch niveau genomen. We hebben het dan over projecten die vaak langer dan een jaar duren, waarbij meerdere agile-release-trains betrokken zijn. 
 

Vertrouwen is van levensbelang 

Om goed decentraal besluiten te kunnen nemen is het van levensbelang dat de hogere niveaus vertrouwen hebben in de beslissingen die op lager niveau genomen worden. Dat vertrouwen kan heel snel ontstaan als de hogere niveaus actief aanwezig zijn bij planningssessies en demo’s. Zo blijven ze op de hoogte van wat teams doen en al gedaan hebben. Het boek ‘Turn the Ship Around van David Marquet gaat dieper in op decentraliseren.
 

Wil je meer weten over de balans over grote, middelgrote en kleine stukken werk? Houd onze socials in de gaten want binnenkort zullen wij het derde deel delen!   

 

Om deze video te zien dien je marketing-cookies te accepteren.