27 Juni 2022

Crash Course Decentralized Decision Making 

In het tweede deel van deze drie delige Crash Course: Decentralized Decision Making hebben we gekeken naar de verschillen tussen ‘stories’, ‘features’ en ‘projecten’ en op welk niveau je besluiten moet nemen voor ieder van deze drie. In dit derde deel kijken we naar de balans tussen grote vernieuwingen en kleine verbeteren en hoe je deze op de juiste manier oppakt binnen je ontwikkelteam. 
 

Van boven en horizontaal instromen 

Als je in een projectteam werkt dat bijvoorbeeld aan een website, een applicatie of een besturingssysteem werkt, heb je te maken met werk dat van ‘boven’ en ‘horizontaal’ instroomt. Balans is hierbij enorm belangrijk. Je wilt constant verbeteringen doorvoeren op je bestaande producten, maar je wilt natuurlijk ook ruimte hebben of af en toe echt grote vernieuwingen te doen. Die balans ontstaat door goed met elkaar af te stemmen. 
 

Onderscheid en focus 

Naast afstemmen is de juiste focus en goed onderscheid maken van levensbelang als je de juiste dingen wilt doen als team. De doe-het-zelvers onder ons herkennen dit ongetwijfeld. Er zijn thuis altijd kleine onderhoudsklusjes te doen die je volledige aandacht en tijd kunnen opslokken, maar eens in de zoveel tijd wil je ook een nieuwe badkamer of keuken laten installeren. Als je een nieuwe tuin aan het aanleggen bent, is het verstandig om de kleine klusjes even te laten liggen, zodat je volledig focus hebt voor dat ene grote project. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je capaciteit over hebt om noodsituaties het hoofd te bieden. Als bijvoorbeeld de stroom uitvalt of er een leiding springt is het raadzaam om daar direct mee aan de slag te gaan en niet eerst de tuin af te maken. Onderscheid maken tussen de soorten ‘klussen’ en op het juiste moment de juiste focus aanbrengen maakt dus het verschil tussen ‘zomaar wat doen’ en gericht aan succes werken. 
 

Klussen als DevOps-team 

Net als bij het klussen verdeel je in een DevOps-team de beschikbare tijd tussen de typen werk die gedaan moeten worden. Je reserveert dus capaciteit voor kleine verbeteringen, maar ook voor grote vernieuwingen. Daarnaast zorg je dat je capaciteit achter de hand hebt voor noodgevallen. Natuurlijk kun je in een zakelijke omgeving het aantal categorieën flink uitbreiden, zodat het echt past binnen jouw project.

 

Om deze video te zien dien je marketing-cookies te accepteren.