09 Mei 2016

Deze blog is onderdeel van een serie van 3. In ‘e-CF, bepaal je competenties’ lees je hoe je tot jouw persoonlijke shortlist komt. Vervolgens kun je bij de competenties uit die shortlist inschatten wat jouw niveau is. Dat is het onderwerp van ‘e-CF, bepaal je competentieniveau’. In deze derde blog krijg je tips om het antwoord te vinden op vragen als:

 

  • Waar sta ik eigenlijk?
  • Hoe verhouden mijn kennis en vaardigheden zich tot die van andere IT-professionals?
  • Wat kan ik het beste doen om me verder te ontwikkelen? In welke richting moet ik  daarvoor kijken?
  • Moet ik verbreden of juist specialiseren?
  • Hoe zorg ik dat ik van waarde blijf in dit vakgebied?

 

Als het goed is, heb je inmiddels een beeld van je competenties en bijbehorende niveaus. Bij je inzetbaarheid als IT-professional gaat het echter niet alleen om je score op competenties. Het gaat met name om de combinatie van competenties. De combinatie maakt dat je verbanden kunt leggen, de keten kunt overzien, nieuwe ontwikkelingen kunt plaatsen, in een team aanpalende rollen kunt vervullen, etc. Sommige combinaties zijn in de markt gewilder dan andere.

 

Hier vind je een overzicht van veel voorkomende combinaties, onder de noemer professional profiles. Het document beschrijft 23 professional profiles. Zo’n profile bestaat meestal uit 3 tot 5 e-CF competenties, inclusief een aanduiding van het niveau.

 

Om de vragen uit de inleiding te kunnen beantwoorden, vergelijk je jouw competentieprofiel met de professional profiles. De kans is groot dat jouw profiel niet  naadloos past op een van de beschreven professional profiles. De delta tussen jouw profiel en het dichtstbijzijnde professional profile is één insteek om je ontwikkelrichting te bepalen.

 

Herken je jezelf in geen enkel professional profile? Dat kan. Als je bijvoorbeeld werkzaam bent in functioneel beheer, is er niet meteen een duidelijke link te leggen. Je kunt dan nog steeds kijken naar je shortlist. Zijn er competenties die je op een hoger niveau kan en wil brengen? Zijn er competenties die een logische uitbreiding vormen op de combinatie die je al hebt?

 

Voor 90% van alle IT-professionals geldt dat ze een goede balans moeten hebben van competenties in IT, business en sociale vaardigheden. Dat is een andere insteek om te kijken waar je je qua ontwikkeling het beste op kunt richten. Heb je naast IT verstand van een bedrijfsproces? Weet je bijvoorbeeld alles van financiële boekhouding, of van marketing, of CRM, etc? Of ben je helemaal thuis in een bepaalde branche? Weet je veel van verzekeringen, of de zorg, of van retail, om er een paar te noemen? Zo niet, dan is dat misschien wel prioriteit één in ontwikkeling.

 

Last but not least: kies een ontwikkelrichting waar je in praktijk ook handen en voeten aan kunt geven. Ga met je leidinggevende in gesprek over uitbreiding van je takenpakket, of job rotation, of meeloopstages. Zorg dat je dat wat je leert meteen in praktijk kunt toepassen. Daar zit de echte vooruitgang.

 

Wil je nog eens terugkijken wat het e-CF eigenlijk is, bekijk dan deze video.