11 Mei 2016

Ons hart en ons hoofd zijn vaak met elkaar in gevecht. Het hart voelt al lang dat het niet goed zit en probeert via allerlei signalen jou zelf te bereiken. Het hoofd zit nog in de ontkenningsfase en denkt dat deze signalen niet gewenst zijn. Het hoofd vraagt zich af, "waarom voelt dit lichaam zich toch zo klote?".

 

Dit bedoel ik met het gevecht tussen het hart en het hoofd. Het hart is veel intelligenter dan het hoofd alleen dat is voor het ego van het hoofd zeer kwetsend want het hoofd heeft toch de macht en het hoofd heeft het allemaal zo goed beredeneerd?

 

Het antwoord is angst, onwetendheid of niet willen weten. Het is de angst om een ander pad te kiezen, de angst om te verlaten of verlaten te worden. Maar is dit nu echt iets om bang voor te wezen? Weglopen voor jezelf maakt de angst alleen maar groteren onze maatschappij heeft voor jou een heel scala aan lapmiddelen; antidepressiva, drank, drugs, entertainment, porno, rookwaren, enzovoorts, zodat je even kunt wegvluchten voor jezelf tot die angstgedachte en/of dwanggedachte weer terugkeert en je weer naar deze lapmiddelen moet grijpen in de hoop dat je niet echt naar jezelf hoeft te kijken.

 

Naast die genoemde genotmiddelen van de consumptiemaatschappij zijn er nog een paar sociale gevaren: erbij willen horen, complimenten krijgen. Zelfsturing is zelfstandig sturen, het evenwicht bewaren tussen emotie en ratio. Maar ook de keuze afhankelijk/onafhankelijk van de buitenwereld, beïnvloed door. En het laatste knaagt dus aan je mate van zelfsturing. Je kunt je geweten doodmaken. Dan heb je daar geen last meer van. Je kunt je gevoel uitschakelen. Dit scheelt ook weer. En je kunt het sociale element uitschakelen.

 

Weet dat je je gedachten niet bent.Gedachten kunnen zijn aangepraat, gaan een geheel eigen leven lijden en zijn meestal achterhaald omdat de wereld is veranderd of je gedachten zijn gebaseerd op aannames die je zelf niet goed genoeg hebt getoetst. Eigenlijk is ons hoofd een grote chaos en de kunst is om deze chaos te temmen. Het temmen van de grijze massa, deze massief parallelle computer waarvan wij zelf eigenlijk nog niet weten hoe het werkt.

 

Daarom is je hart een veel betrouwbaardere bron van informatie. Het is een vasthoudend instrument dat niet is te temmen en consequent de signalen naar je blijft uitzenden om je te sturen naar het voor jou juiste pad. Wees niet bang om te verlaten was je kunt anderen niet verlaten als je deze anderen in je hart hebt gesloten. Sluit je anderen in je hart dan ontvang je terug wat je geeft.

 

Daarom luister naar je hart en volg de mooie weg die dan voor je ligt. Leef in harmonie met jezelf en kies vanuit dat inzicht de mensen en de omgeving die passen bij wie je echt jezelf kunt zijn. Zonder de noodzaak om een professioneel masker te dragen. Dit is wat ik bedoel met zelfsturing en 'geloven doen verbinden'. Geloof wat je hart je vertelt zonder te ontkennen of met je gedachten weg te vluchten, doe vervolgens wat je hart je zegt.

 

We denken namelijk niet alleen met ons hoofd maar met ons hele lichaam in verbinding met de wereld om ons heen. Je gevoel zegt wat je moet doen en gebruik anderen als spiegelom dwaalgedachten te weerleggen. Want wie dwaalt, is waarschijnlijk de weg kwijt.

 

Met dank aan  Anke Grevers en Klaas Zondervan voor hun waardevolle suggesties.