Mendix door de ogen van Wouter van der Toorn
Het is de toekomst: applicatieontwikkeling door middel van een low-code platform. In 2021 publiceerde Gartner een onderzoek waaruit bleek dat de vraag naar applicatieontwikkeling vijf keer sneller zal groeien dan er capaciteit is om deze behoefte in te vullen. In 2024 zal ruim 65% van al deze applicatieontwikkeling gedaan worden door low-code softwareplatformen, aldus Gartner. Marktleider op het gebied van low-code is softwareplatform Mendix.
Capgemini is al ruim tien jaar strategisch partner van low-code softwareplatform Mendix en tevens het enige bedrijf ter wereld dat zich Mendix Global Support Partner mag noemen. In 2011 begon de samenwerking, gericht op het automatiseren van processen en versnellen van digitale innovatie. Aan de samenwerking is nu een nieuw hoofdstuk toegevoegd: Capgemini biedt vanaf het najaar 2022 verschillende Mendix trainingen aan. Wouter van der Toorn, de eerste Mendix trainer bij Capgemini Academy en managing consultant bij Capgemini: “Mendix is goed in het versimpelen van moeilijke dingen en heeft daarbij security hoog in het vaandel staan”.
Waarom Mendix?
Organisaties die hun developers met Mendix willen laten werken, zullen bij een low-code platform vooral baat hebben bij de snelheid waarmee een applicatie live kan gaan. Door de vele modules en widgets die Mendix biedt en een volledig geïntegreerd platform, kan het bouwen van een applicatie in Mendix wel vier tot vijf keer sneller gaan met een low-code platform dan met een ander platform. Van der Toorn: “Als jij een team klaar hebt zitten om een applicatie te ontwikkelen en je hebt een duidelijk idee van wat je wilt maken, kun je binnen twee tot drie weken een eerste versie neerzetten. Aan deze snelheid kunnen traditionele platformen niet tippen.”
Hoewel deze snelheid geldt voor ieder low-code platform, blinkt Mendix uit in security. Van der Toorn: “Het proces van het ontwikkelen van de applicaties draait geheel in de cloud. Dit betekent ook dat iedereen er in principe bij kan en je dit dus goed moet afschermen om veilige applicaties te maken. Mendix heeft security tot op database niveau helemaal dichtgetimmerd. Als je begrijpt wat je doet, kun je heel veilig bouwen. Dit heb ik nog niet bij andere low-code platformen gezien.”
Een tweede voordeel van Mendix is de grote mate van vrijheid die de developer heeft. Naast de vele standaard modules en widgets die Mendix biedt, kan een developer zelf zijn eigen modules en widgets maken. Indien gewenst kun je zelfs functies in Java ontwikkelen, alhoewel dat laatste bijna nooit nodig is.
Mendix biedt de snelheid van een low-code platform met alle mogelijkheden en voordelen van een custom development omgeving.”
Bouwen zonder ervaring
Een veelvoorkomende misvatting is dat Mendix zo makkelijk is dat iedereen ermee kan bouwen. Door standaard bouwblokken en invoervelden naar de juiste positie te slepen, zou zelfs een leek met gemak kunnen programmeren. “Dat is niet zo,” aldus van der Toorn. “Als jij goed bent in het bouwen van software, kun je met Mendix heel snel goede software bouwen. Als je slecht bent in het bouwen van software, kun je met Mendix heel snel slechte software bouwen.” Trainingen zijn dus allesbehalve overbodige luxe. Van der Toorn: “Zeven jaar geleden wilde ik mijzelf Mendix eigen maken. Online had ik een gratis training van drie dagen gevonden. Ik dacht dat ik daarna wel even een appje kon bouwen. Niet dus. Ik had geen idee waar ik moest beginnen.”
Verschillende trainingen
Ondanks het gemak en de snelheid, moet een ontwikkelaar nog steeds goed weten wat hij doet. Hoewel er veel automatisch gecontroleerd wordt, kun je snel een onveilige applicatie bouwen als er niet genoeg kennis is. “De gratis training van Mendix geeft een basis. Maar daarna ben je nog niet in staat om zelfstandig aan de slag te gaan.,” licht van der Toorn toe. “Ik zou iedereen echt aanraden om een cursus te volgen waar de trainer de juiste accenten kan leggen en je de opgedane kennis daarna ook daadwerkelijk kunt gebruiken.”
Om een snelle time to market én hoge security te waarborgen, is het dus essentieel om een training te volgen. Capgemini biedt vanaf het najaar 2022 vier Mendix trainingen aan. De eerste, Mendix Rapid Developer Course, biedt handvatten om je eigen applicatie te bouwen in Mendix. Tijdens de Mendix Booster Course, extra aangeboden door Capgemini buiten de drie officiële Mendix trainingen, krijg je meer verdieping. Je leert logica te bouwen met behulp van Microflows, de styling aan te passen in een project, de security instellen en data te filteren voor verschillende gebruikers. De derde cursus, Mendix Intermediate Developer Course, bouwt voort op de platformervaring uit eerdere cursussen. Je leert het beperken van gegevens, vertrouwd raken met allerlei functies en het verwerken van datasets met lijstfuncties. Na deze training ben je een professioneel ontwikkelaar met vaardigheden op intermediate niveau. De laatste training, Mendix Advanced Developer Course, stoomt je klaar tot zeer bekwame developer. Na deze training ben je in staat apps te bouwen met alle componenten binnen Mendix en kun je leidinggeven aan ontwikkelteams.
Van der Toorn: “Mendix is eigenlijk alles in één: het is een programmeertaal en een platform. Daarnaast is het programmeren heel visueel. Als je begrijpt wat de blokjes doen, snap je wat de code doet. Zo kan iemand met weinig tot geen programmeer ervaring toch meekijken met het hele team en feedback geven op de applicatie.”
Benieuwd naar hoe Capgemini Academy jouw bedrijf kan helpen? Kijk hier voor meer informatie.