• BABOK

  Wil je je (verder) specialiseren in Business Analyse? Dan kun je eigenlijk niet om het standaardwerk voor business analisten heen: de Business Analysis Body of Knowledge. Dit is beter bekend als de BABOK guide. BABOK is een hulpmiddel om je manier van werken als business analist verder te standaardiseren en professionaliseren, met als uiteindelijke doel: certificering. Capgemini Academy biedt verschillende gespecialiseerde BABOK-trainingen aan.

 • Wat is de BABOK Guide en waarom is het belangrijk? 

  De letterlijke betekenis van BABOK is Business Analysis Body of Knowledge. Het is een raamwerk om je business analyse-activiteiten te structureren en professionaliseren. Het is ontstaan vanuit de razendsnelle ontwikkeling van het vakgebied Business Analyse. Eerst was er geen algemeen erkende structuur en focus bij het uitvoeren van analyse-activiteiten, terwijl daar wel behoefte aan was. Daarom ontwikkelde het International Institute of Business Analysis (IIBA) het referentiemodel BABOK. 

  De BABOK Guide is inmiddels uitgegroeid tot een van de toonaangevende standaarden voor het vakgebied Business Analyse. BABOK kan jou en je organisatie helpen om betere Business Analyses uit te voeren, competenties te bepalen, trainingsbehoeftes in te schatten en carrièreontwikkeling te plannen.

   

  Waarom een BABOK training, cursus of opleiding volgen?

  Om BABOK te begrijpen en toe te passen, moet je kennis opdoen. Sommige analisten leren het gaandeweg tijdens hun werk, maar dat leidt niet tot een certificering. Het volgen van een training, cursus of opleiding heeft daarnaast nog meer voordelen boven het ‘leren door te doen’. 

  Ten eerste leer je volgens een gestructureerd proces waarin je de belangrijkste concepten en technieken leert. Ten tweede krijg je professionele begeleiding en volop gelegenheid om vragen te stellen. Als je dan ook nog eens in groepsverband leert, dan kun je met en van elkaar leren. Inhoudelijke discussies met andere trainees kunnen de theorie echt tot leven brengen.

  Bij Capgemini Academy bieden we professionele BABOK-trainingen aan, die je voorbereiden op de officiële certificering. Tijdens een training leer je het raamwerk in enkele dagdelen begrijpen en toepassen. Het leerproces is hierdoor efficiënter dan tijdens een thuisstudie of een meerjarige opleiding. Ook is het makkelijker om het leren te combineren met je baan en privéleven.


  Voor wie is een BABOK-training interessant?

  Een BABOK-training is waardevol voor Business Analisten die volgens BABOK willen leren werken. Daarnaast is de training interessant voor medewerkers die met BABOK-analisten samenwerken. Denk aan: 

  • Business analisten (junior, medior, senior)

  • Informatie-analisten

  • Product owners

  • Projectleiders

  • Systeemanalisten

  • Systeemontwikkelaars

  • Architecten  

   

  De BABOK-trainingen van Capgemini Academy

  Bij Capgemini Academy kun je uit verschillende BABOK-trainingen kiezen. Hieronder lees je een samenvatting per training. Wil je meer weten over een specifieke training? Klik dan op de linkjes om de details te weten te komen.

   

  BABOK Foundation

  Als je kennis wil maken met BABOK, dan raden we de BABOK Foundation training aan. Dit is een introductie in de kernbegrippen en de structuur van de BABOK Business Analyse. Daarna kun je je altijd nog verdiepen met een andere cursus.

   

  BABOK Practitioner

  Tijdens de Practitioner training verdiep je jouw BABOK kennis en bereid je je voor op de internationaal erkende BA-standaard. Het is een goede keuze voor analisten die de BABOK Foundation hebben gevolgd of al enkele jaren het raamwerk gebruiken. 

   

  Voorbereiding op de BABOK certificering

  In onze BABOK ECBA examentraining werk je toe naar een examen en certificaat (op entry level). Het is een goede voorbereiding voor iedereen die een gecertificeerd BABOK-analist wil worden. Met dit certificaat kun je jouw kennis aantonen.

   

  BABOK requirements specificeren

  Heb je al BABOK-kennis en zou je graag praktische ervaring opdoen? Dan is de BABOK requirements training een goede keuze. In vier dagdelen leer je hoe je de requirements en activiteiten praktisch toepast. De training is ook beschikbaar in het Engels.  

   

  Kennis uitbreiden met CABA 

  CABA is de afkorting voor Certified Agile Business Analysis. Dit is ontwikkeld om Agile werken te koppelen aan BABOK. Tijdens de CABA-cursus van Capgemini Academy krijg je inzicht in de Agile mindset, technieken en werkwijzen en de link met BABOK.

   

  Waarom Capgemini Academy? 

  • Onderdeel van één van de grootste, meest innovatieve IT-dienstverleners ter wereld.

  • Groot trainingsaanbod: zowel volledig online als klassikaal beschikbaar. 

  • De meeste trainingen zijn inclusief certificering en examen. 

  • Trainers met passie, didactische vaardigheden en ruime praktijkervaring als IT-professional.

  • Onze cursisten beoordelen onze trainingen gemiddeld met een 8,7.

   

  Ervaren trainers 

  Onze trainers zijn gespecialiseerd in BABOK en weten hoe je deze manier van werken binnen een agile omgeving toepast. Ze zijn opgeleid, volledig gecertificeerd en staan met beide benen in het bedrijfsleven. Met veel plezier delen ze hun kennis, ervaring en enthousiasme met jou. Ook kunnen ze de theorie goed koppelen aan de praktijk. Even voorstellen: 

  Rik Bouma: Trainer BABOK 
  “De BABOK Guide geeft mij handvatten om mijn eigen werk als analist te verbeteren. In mijn trainingen deel ik met veel plezier die ervaring: het leggen van de verbinding tussen jouw eigen praktijk en de ‘saaie’ theorie.” 

   

  Klassikaal, online, blended en in-company 

  Bij Capgemini Academy leer je op een manier die bij jou past. Klassikaal, online of liever een combinatie (blended)? De meeste trainingen kun je ook in-company volgen: binnen de muren van je eigen organisatie. Om het leren nog leuker en effectiever te maken, gebruiken we verschillende tools. Denk aan video’s, games, quizjes, webinars en praktijkcases. En met vragen kun je altijd terecht bij jouw trainer. 

   

  Maatwerk BABOK-trainingen voor organisaties

  Wil je de training met meerdere collega’s volgen? Of voldoen onze BABOK-trainingen niet aan de behoeften van jouw organisatie? Neem dan gerust contact op met een van onze consultants. We doen je graag een voorstel voor een op maat gemaakte training.