• De rol van Domain Architect


  In grote organisaties is de omvang van de enterprise architectuur dermate complex, dat een goede beheersbaarheid van transformatieprogramma’s onmogelijk wordt. In dergelijke situaties is de kloof tussen enterprise architectuur en solution architectuur niet in één keer te overbruggen. Deze organisaties definiëren in de enterprise architectuur domeinen waarbinnen de verdere transformaties worden uitgewerkt en aangestuurd door de domain architect.
   

  De positie van domeinarchitectuur

   
  De domeinarchitectuur zit qua diepgang en scope dus tussen de solution architectuur en de enterprise architectuur in. Werk je met het TOGAF framework, dan komt de term domeinarchitectuur overeen met de zogenaamde 'segment architecture'.
   

  Wat doet een domain architect?

   
  De domain architect is verantwoordelijk voor de verdere uitwerking van de architectuur van een business unit of een materiegebied zoals Security of HR. Hij of zij heeft ruime materiekennis van het betreffende domein. De domain architect zorgt daarbij voor afstemming met de enterprise architectuur en de compliancy met de enterprise architectuur richtlijnen en standaarden. De domain architect definieert essentiële producten, diensten en functies binnen het domein en maakt high level keuzes over oplossingsrichtingen. Hij definieert aanvullende principes die voor zijn domein relevant zijn en die richting geven aan de solution architecturen.