• Architectuur is een product én een proces. Het product brengt de verschillende componenten en hun samenhang van de afdeling of organisatie in kaart. Componenten kunnen systemen zijn, maar ook handmatige en geautomatiseerde processen, rollen die de processen uitvoeren of gegevens in systemen en op papier. De architectuur geeft een beschrijving van de huidige situatie van de organisatie, een beschrijving van de gewenste situatie en een roadmap die aangeeft hoe tot de gewenste situatie te komen. Lees meer.

 • Zoek in vakgebied

  Leerplan Architectuur

 • Architectuur

  Er is paniek. De leverancier van het belangrijkste ICT-systeem van je organisatie geeft aan dat de ondersteuning stopt omdat de onderliggende technologie verouderd is. En dit systeem heeft tientallen koppelingen met andere systemen. Of misschien is er nog geen paniek, maar gaat het doorvoeren van wijzigingen in ICT-systemen langzaam en dragen de systemen ook niet meer bij aan efficiënt en plezierig werk voor de medewerkers. Of wellicht draaien de systemen prima, maar wil de organisatie nog beter weten en inspelen op wat de klanten nu eigenlijk willen. Dit soort vraagstukken beperkt zich vaak niet tot een enkel systeem en een enkel bedrijfsproces. Architectuur neemt daarom een hele afdeling of organisatie in ogenschouw, incl. de strategie, processen, verantwoordelijkheden, informatie, systemen en infrastructuur.

   

  Wat is architectuur?

  Architectuur is een product én een proces. Het product brengt de verschillende componenten en hun samenhang van de afdeling of organisatie in kaart. Componenten kunnen systemen zijn, maar ook handmatige en geautomatiseerde processen, rollen die de processen uitvoeren of gegevens in systemen en op papier. De architectuur geeft een beschrijving van de huidige situatie van de organisatie, een beschrijving van de gewenste situatie en een roadmap die aangeeft hoe tot de gewenste situatie te komen. Maar omdat de organisatie, haar doelstellingen en strategie maar ook de technologie en de omgeving in de tussentijd verandert, is het product architectuur ook continu in ontwikkeling. Deze continue ontwikkeling wordt geadresseerd in het architectuurproces.  


  Waarom bedrijf je architectuur?

  Met architectuur kun je ervoor zorgen dat je bedrijfsprocessen en informatievoorziening ook daadwerkelijk bijdragen aan wat je als organisatie wil bereiken, op de korte en op de lange termijn. Stel dat je als organisatie wendbaar wil zijn en snel wil kunnen veranderen, dan heeft dat consequenties voor de kennis en kunde van medewerkers, de manier waarop ze hun werkzaamheden uitvoeren en de manier waarop ICT hen hierbij ondersteunt. Stel dat je als organisatie absolute veiligheid en robuustheid moet garanderen (denk bijv. aan het bouwen van vliegtuigen), dan heeft dat ook gevolgen voor de inrichting van je organisatie en informatievoorziening. Architectuur helpt om de juiste besluiten te kunnen nemen bij deze inrichting. Wanneer je besluiten neemt zonder architectuur, loop je het risico van suboptimale besluitvorming, met een wirwar aan applicaties (voor ieder probleem een los systeem) en daarmee het onvermogen om ICT-systemen (snel) aan te passen, omslachtige processen (vele 'workarounds'),  en hogere kosten als gevolg.

   

  Hoe ontwikkel je je tot architect?

  We onderkennen vele soorten architecten. Zo spreekt men van domeinarchitecten, businessarchitecten, softwarearchitecten, informatiearchitecten, data-architecten, infrastructuurarchitecten en ga zo maar door. Bij Capgemini onderscheiden we op hoofdlijnen twee typen architecten: de enterprise-architect en de solutionarchitect. 

  Enterprise-architect

  De enterprise-architect is verantwoordelijk voor de architectuur van een hele organisatie. Of voor een bepaald domein binnen de organisatie, dit noemen we dan een domeinarchitect. Hij of zij moet in staat zijn om een vertaling te maken van de strategie en doelstellingen van de organisatie naar de dagelijkse processen en informatievoorziening, de samenhang hiertussen en de beste manier om deze processen en informatievoorziening te realiseren. Hiertoe dient een beginnend enterprise-architect al kennis te hebben van business- en informatieanalyse en vaardig zijn in adviseren. Verdere ontwikkeling is nodig in architectuurmethoden, business- en informatiearchitectuur, security, workshops faciliteren en kernachtig communiceren. Ervaren enterprise-architecten doen er goed aan zich ook te verdiepen in de rol van de enterprise-architect bij (agile) ICT-ontwikkeling, projectmanagement, changemanagement en beïnvloeden en overtuigen.

  Solutionarchitect

  De solutionarchitect is verantwoordelijk voor de architectuur van een oplossing. Dat kan een ICT-oplossing, een businessoplossing of beide zijn. Vaak, maar niet altijd, worden deze oplossingen gerealiseerd door projecten. Daarom heeft de solutionarchitect een nauwe relatie met het project. Hij of zij moet in staat zijn om doelstellingen, zoals het oplossen van een probleem, te vertalen in een oplossing die past binnen de enterprise-architectuur. Hiertoe dient een beginnend solutionarchitect al kennis te hebben van informatieanalyse, van ICT-technologieën en software-ontwikkeling en vaardig te zijn in adviseren. Verdere ontwikkeling is nodig in architectuurmethoden,  informatiearchitectuur, solution design en ontwikkeling, security, workshops faciliteren en kernachtig communiceren.  Ervaren  solutionearchitecten doen er goed aan zich ook te verdiepen in businessarchitectuur, trends in technologieën projectmanagement en beïnvloeden en overtuigen.

   

  Wat is TOGAF?

  Het TOGAF framework is een methode en standaard voor het ontwikkelen en beheren van enterprise architectuur. TOGAF is een geregistreerd handelsmerk en staat voor 'The Open Group Architecture Framework'. Het TOGAF framework is een open standaard, beheerd door de Open Group. Het is de meest gebruikte set aan best practices en guidelines voor het plannen, ontwerpen implementeren en de governance van enterprise architectuur. Centraal in de methode staat de Architecture Development Method (ADM). De ADM beschrijft de verschillende fasen bij het ontwikkelen van de enterprise architectuur. Het TOGAF framework kent vier domeinen: Business architecture, Data architecture, Application architecture en Technology architecture. De ontwikkeling van het TOGAF framework is in de vroege jaren negentig begonnen en is gebaseerd op de TAFIM (Technical Architecture Framework for Information Management) van het ministerie van Defensie van de Verenigde Staten. Versie 9.2 is de actuele versie.

   

  Enterprise Design 

  Invloeden van buitenaf zoals disruptive business, maar ook interne initiatieven zoals het radicaal omvormen van oude ICT-landschappen, motiveren organisaties tot het ingrijpend wijzigen van business- en verdien-model, en de hele achterliggende operatie.

  Samenhangend ontwerpen van bedrijfsprocessen en informatievoorziening om transformaties met succes door te voeren is echter voor veel organisaties een groeiende uitdaging.

  Capgemini ontwikkelde daarom de Enterprise Design aanpak, die zorgt dat verschillende disciplines vanaf zo’n gedeeld beeld samen een geïntegreerde Digital Transformation neerzetten - van grof naar fijn, agile en iteratief.

  De driedaagse training Enterprise Design Foundation geeft je een overzicht van de stappen van de Enterprise Design aanpak en laat je oefenen met technieken die je in die stappen kunt toepassen.

 • Gerelateerd

  Maatwerk & Incompany
  Maatwerk Trainingen  Een maatwerktraining stelt je in staat om groepen medewerkers, tegelijkertijd, dezelfde training te laten volgen op een door jou gekozen locatie. Je...
  Zakelijke diensten
  De business is steeds meer afhankelijk van IT. Dus stelt de business steeds hogere eisen aan de IT-afdeling. Het moet sneller, goedkoper, flexibeler, veiliger en moderner. Ontwikkeling...