• De rol van Scrum Master


  Wat doet een Scrum Master?

  Wat een Scrum Master doet staat beschreven in de Scrum Guide:

   

  “De Scrum Master is verantwoordelijk voor het promoten en ondersteunen van Scrum zoals het staat beschreven in de Scrumgids. Scrum Masters doen dit door iedereen te helpen om de Scrum theorie, praktijk, regels en waarden te begrijpen.

  De Scrum Master is een dienend leider voor het Scrum Team. De Scrum Master helpt diegenen buiten het Scrum Team te begrijpen welke van hun interacties met het Scrum Team behulpzaam zijn en welke niet. De Scrum Master helpt iedereen deze interacties te veranderen om zo de waarde die door het Scrum Team wordt gecreëerd te maximaliseren.”

   

  Vervolgens beschrijft de Scrum Guide welke (uiteenlopende) diensten de Scrum Master in detail verleent aan de Product Owner, het Development Team en de Organisatie. Een zeer diverse rol dus. Waarbij in de praktijk nog wel eens een splitsing wordt gemaakt tussen enerzijds de diensten die een Scrum Master verleent aan de Product Owner en het Development Team en anderzijds de diensten aan de Organisatie. Die laatste worden dan nogal eens belegd bij een rol die dan Agile Coach of Scrum Coach genoemd wordt. Spraakverwarring ligt dus op de loer, vooral ook omdat in sommige publicaties Scrum Master en Agile Coach als een soort synoniemen gebruikt worden.

   

  Welke competenties?

  Als Scrum Master moet je van veel markten thuis zijn. Allereerst moet je natuurlijk alles van Scrum weten. Daarnaast verwachten we dat je vaardigheden bezit op het gebied van coaching, faciliteren, trainen, (dienend) leiderschap en change management. En om je rol van impediment remover goed te kunnen vervullen zijn competenties op het gebied van overtuigingskracht en onderhandelen belangrijk. Zoals je ziet: veel soft skills! In ons Agile-Scrum curriculum vind je de juiste bijbehorende trainingen.

   

  De positie van de Scrum Master binnen een organisatie

  Traditioneel tref je Scrum Masters vooral binnen IT-afdelingen van organisaties aan. Omdat business en IT steeds meer in elkaar schuiven en omdat Scrum steeds meer buiten IT wordt toegepast, zul je Scrum Masters binnen de hele organisatie terugvinden. Waarbij iemand deze rol normaliter vervult voor één (startend) Scrum Team of voor meerdere (ervaren) Scrum Teams. Daarnaast is het een optie dat een van de Developers ook de rol van Scrum Master vervult. Zoals je hierboven ziet, vergt dat wel wat van de competenties van die persoon. Want de rol van Scrum Master houdt veel meer in dan alleen het organiseren van de Scrum-events!

  Capgemini Academy biedt twee Scrum Master trainingen:

   

  • Scrum Master
   • Deze training is onze eigen Scrum Master training en is vooral bedoeld voor hen die al enige (theoretische) kennis hebben van Scrum.
  • Professional Scrum Master
   • Dit is de meer uitgebreide tweedaagse officiële Professional Scrum Master training van Scrum.org.

   

  Beide trainingen leiden je op voor het officiele 'PSM 1' examen van Scrum.org. Het examen is bij beide trainingen inbegrepen.