• Lean en Lean Six Sigma trainingen

  Zoek je een manier om maximale klanttevredenheid te bieden tegen minimale inspanning? De managementfilosofie Lean kan jou daarbij helpen. Een Lean werkwijze helpt om je kwaliteit te verbeteren, doorlooptijden te verkorten en kosten te besparen. 

  Capgemini Academy biedt meerdere Lean trainingen aan voor beginners, gevorderden en experts. Ook kun je bij ons terecht voor de Lean Six Sigma-training.

 • Wat is Lean en hoe is het ontstaan?

  Lean is een managementfilosofie gericht op het minimaliseren van verspilling en het maximaliseren van waarde voor klanten. Deze filosofie is in de jaren 50 ontstaan bij Toyota in Japan. De Amerikanen Womack en Jones hebben jaren later Toyota’s proces geanalyseerd, de term ‘Lean’ bedacht en de principes vastgelegd.

  Lean basisprincipes

  Als je Lean werkt, richt je je (productie)proces in volgens de Lean basisprincipes. Dat zijn waarde, waardestroom, flow, pull en continu verbeteren. Het belangrijkste doel is om je bedrijfsprocessen efficiënter en effectiever te maken. Dat is niet het enige voordeel: met de Lean methode luister je naar wat de klant écht nodig heeft. 

   

  Waarom willen organisaties Lean werken?

  Door Lean te werken, worden bedrijfsprocessen ‘slanker’. Dit betekent dat zogeheten verspillingen in processen (zoveel mogelijk) worden geëlimineerd. Een verspilling is een taak die geen waarde toevoegt voor de klant en organisatie. De klant wil hier dan ook niet voor betalen. Voorbeelden van verspillingen zijn wachttijden, voorraden of transport. 

  Alleen processtappen die wél waarde toevoegen, mogen blijven. Lean heeft daarmee een positief effect op de klanttevredenheid, medewerkersbetrokkenheid, de productiviteit en de winst. Om deze resultaten te bereiken, moet je eerst weten hoe je de Lean methodiek toepast. Daarom investeren veel professionals en teams in een Lean-training.

   

  Waarom een Lean training, cursus of opleiding volgen?

  Het volgen van een cursus, opleiding of training is de beste manier om Lean expert te worden. Een opleiding of training helpt je om de theorie te snappen en toe te passen binnen jouw eigen organisatie. 

  Daarnaast kun je bij Capgemini Academy na de training examen doen voor een officiële certificering. Vanwege de wereldwijde erkenning, is dit certificaat echt een pluspunt op je cv. En natuurlijk is zo’n training een mooie investering in je persoonlijke ontwikkeling.

  Uitleg over de verschillende kleuren belts

  Als je je verdiept in Lean, lees je al snel over de verschillende belts. Een belt staat voor de rol en verantwoordelijkheden die je binnen de organisatie hebt. Het is een verwijzing naar de gekleurde banden in vechtsporten zoals judo en karate. Hieronder lees je wat de kleuren betekenen:

  • Yellow Belt: je kent de basis van Lean en werkt in een probleemoplossend team. Dit is de eerste belt die je behaalt als je een Lean training gaat volgen. 

  • Green Belt: je hebt je verder verdiept in de Lean filosofie. Met de nieuwe dosis kennis word je een projectleider voor verbetertrajecten. Je kent alle beschikbare tools en technieken.

  • Black Belt: je bent een expert die fulltime met Lean bezig is. Je adviseert over procesverbeteringen en helpt de organisatie bij strategische doelstellingen. 

  Bij een Lean training staat de kleur van de belt symbool voor het niveau. Geel is voor beginners, groen voor gevorderden en zwart voor experts.

   

  Voor wie zijn onze Lean trainingen interessant?

  Een Lean training is interessant voor iedereen die zich bezighoudt of wil bezighouden met procesverbeteringen. In de meeste organisaties gaat het om de volgende functies:

  • Projectleiders 

  • Procesmanagers 

  • Proceseigenaren 

  • Procesmedewerkers 

  • Teamleiders 

  • Business analisten 

  • Adviseurs 

  • Operation managers

  Natuurlijk kun je de training ook volgen als je een andere functie hebt. Een Lean training is hoe dan ook interessant, omdat je op een andere manier leert nadenken over processen.

   

  Een Lean training volgen bij Capgemini Academy

  Bij Capgemini Academy kun je uit verschillende Lean-trainingen kiezen. Bij de meeste krijg je een officieel Lean-certificaat. Daarmee toon je aan over de juiste kennis te beschikken. Hieronder zie je een overzicht van onze populairste trainingen.

  Onze Lean trainingen

   

  De Lean Six Sigma training

  Lean Six Sigma combineert de principes van Lean met die van Six Sigma. Six Sigma is een manier om zowel de kwaliteit als de snelheid van processen te verbeteren. Door deze methodes te combineren, pak je procesverbeteringen nog breder aan. 

  Bij Capgemini Academy heb je de keuze uit twee trainingen: de Lean Six Sigma Yellow Belt en Lean Six Sigma Green Belt.

   

  De Lean Startup training

  Wil je de Lean filosofie toepassen binnen een start-up of de productontwikkeling? Dan is de Lean Startup training een waardevolle investering. In vier dagdelen leer je hoe je het product ontwikkelt met de klant. Het resultaat is een effectiever proces, met een product dat aansluit bij de behoefte van klanten.

   

  Waarom Capgemini Academy? 

  • Onderdeel van één van de grootste, meest innovatieve IT-dienstverleners ter wereld.

  • Groot trainingsaanbod: zowel volledig online als klassikaal beschikbaar. 

  • De meeste trainingen zijn inclusief certificering en examen. 

  • Trainers met passie, didactische vaardigheden en ruime praktijkervaring als IT-professional.

  • Onze cursisten beoordelen onze trainingen gemiddeld met een 8,7.

   

  Ervaren trainers 

  Onze trainers zijn specialisten in Lean. Ze zijn opgeleid, volledig gecertificeerd en werken zelf ook met de methodiek. Met veel plezier delen ze hun kennis, ervaring en enthousiasme met jou. Ook kunnen ze de theorie goed koppelen aan de praktijk. Even voorstellen: 

   

  Linda Husmann, Trainer Scrum, DevOps, SAFe en Lean 
  “Jou helpen je werk leuker, efficiënter en makkelijker te maken, dat is wat mij drijft.” 

   

  Klassikaal, online, blended en in-company 

  Bij Capgemini Academy leer je op een manier die bij jou past. Klassikaal, online of liever een combinatie (blended)? De meeste trainingen kun je ook in-company volgen: binnen je eigen organisatie. Om het leren nog leuker en effectiever te maken, gebruiken we verschillende tools. Denk aan video’s, games, quizjes, webinars en praktijkcases. En met vragen kun je altijd terecht bij jouw trainer. 

   

  Maatwerk Lean trainingen voor organisaties

  De Lean filosofie werkt het beste als de hele organisatie erin gelooft en ernaar handelt. Dus als jij je processen Lean wilt inrichten, raden we aan om meerdere medewerkers te trainen. Bij Capgemini Academy kunnen we een maatwerktraject aanbieden voor (een deel) van je organisatie. Neem voor alle mogelijkheden gerust contact met ons op.