• Agile - Scrum

  Wij worden vaak gebeld en krijgen via ons contactformulier veel vragen over trainingen die te maken hebben met Agile, Scrum, SAFe, Agile Project Management, PRINCE2 Agile, het Scaled Agile Framework (SAFe) en DevOps. Reden om maar eens een top 10 te maken van de meest gestelde vragen, en de bijbehorende antwoorden natuurlijk. Lees meer.

 • De 11 meest gestelde vragen over Agile, Scrum, SAFe, Agile Project Management, PRINCE2 Agile en DevOps trainingen.

  Wij worden vaak gebeld en krijgen via ons contactformulier veel vragen over trainingen die te maken hebben met Agile, Scrum, SAFe, Agile Project Management, PRINCE2 Agile, het Scaled Agile Framework (SAFe) en DevOps. Reden om maar eens een top 10 te maken van de meest gestelde vragen, en de bijbehorende antwoorden natuurlijk.

  1.Wat is Agile?

  Agile is een manier van werken die vooral waarde toevoegt in onvoorspelbare situaties rondom productontwikkeling. Dus daar waar je onzekerheid hebt. In wat je wilt gaan maken en/of hoe je dat kunt gaan doen. Agile is een Engels woord dat flexibel, wendbaar betekent. In 2001 zijn we dat gaan koppelen aan een, toen, nieuwe manier van software ontwikkelen. Daarbij hebben we de Lean principes, die erg succesvol waren bij het produceren van auto’s bij Toyota, toegepast op softwareontwikkeling. 17 goeroes hebben dat vastgelegd in het Agile Manifesto. Dat Manifesto wordt ondersteund door 12 principes. Agile werken betekent dat je je aan al die 12 principes houdt. Waarbij we later die 12 principes niet alleen op softwareontwikkeling zijn gaan toepassen, maar op productontwikkeling in het algemeen.

  Ik wil iets met Agile, maar wat? 

  In de onderstaande video legt Agile expert Rik Pennartz uit welke mogelijkheden er zijn rondom agile. 

   

  2.Wat is Scrum?

  Scrum is een framework voor het ontwikkelen en onderhouden van complexe producten. Scrum is door Ken Schwaber en Jeff Sutherland beschreven in de Scrum Guide. Scrum was een van de frameworks die aan de basis hebben gestaan van het Agile Manifesto. Of andersom: Scrum geeft invulling aan het algemene begrip Agile. Daarbij richt Scrum zich vooral op de situatie “één team, één taak”. Waarbij die taak is om een product (verder) te ontwikkelen. Scrum doet dat in Sprints: periodes van 1 week tot 1 maand waarin een werkend productincrement gemaakt wordt. Aan het begin van een Sprint plant het team het werk voor de Sprint (Sprint Planning). Tijdens de Sprint is er een dagelijkse afstemming (Daily Scrum). Aan het einde is er aandacht voor het gebouwde product (Sprint Review) en voor het verbeteren van het proces (Sprint Retrospective). Een Scrum team bestaat uit een Product Owner (focus op het “wat”), een Development Team (focus op het “hoe”) en een Scrum Master (focus op het “proces”).

  3.Welke Scrum-training zal ik kiezen?

  Volgens de auteurs van de Scrum Guide is Scrum lichtgewicht, simpel om te begrijpen, maar extreem moeilijk om te leren beheersen. Bij dat leren beheersen gaan wij je helpen.

  Als je nog (bijna) niets van Scrum weet en je wilt er in één dag een overview van krijgen en je hebt geen behoefte aan certificering, start dan met onze eendaagse klassikale training Scrum Kickstart.

  Wil je als (gecertificeerd) Scrum Master of Scrum Product Owner aan de slag, dan bieden wij je de keuze uit twee alternatieve trainingen: van Capgemini Academy zelf of van Scrum.org, de makers van Scrum. Beide alternatieven bereiden je voor de op het Professional Scrum Master level I of Professional Scrum Product Owner level I assessment van Scrum.org. En bij beide alternatieven is een code voor het eenmalig afleggen van dit assessment inbegrepen. Zie vraag 4 voor meer details.

  Werk je niet in een IT-omgeving en wil je Scrum leren toepassen? Kies dan onze speciale Scrum Master for Business training.

  Heb je al praktijkervaring als Scrum Master en wil je verder professionaliseren en doorgroeien, denk dan eens aan trainingen als Professional Scrum Master level II  of Scrum Coach.

  4.Wat zijn de verschillen in de Scrum Master en Scrum Product Owner trainingen?

  In onderstaande tabel staan de belangrijkste verschillen tussen de Capgemini Academy trainingen en de Scrum.org trainingen voor Scrum Master en Scrum Product Owner.

  Capgemini Academy training

  Scrum.org training

  Blended opzet:

  • eendaagse klassikale training
  • vooraf gegaan door het volgen van de Scrum Basics e-learning en het bestuderen van de Scrum Guide
  • gevolgd door oefenvragen voor het examen

  Tweedaagse klassikale training

  Gebaseerd op eigen materiaal en verzorgd door eigen trainers van Capgemini Academy

  Gebaseerd op materiaal van Scrum.org en verzorgd door trainers van Scrum.org

  Klassikale training verzorgd in het Nederlands; alle materialen en assessment in het Engels

  Klassikale training verzorgd in het Engels (tenzij de trainer en alle deelnemers Nederlands spreken); alle materialen en assessment in het Engels

  Vooral aanbevolen wanneer je niet meer helemaal blanco bent op het gebied van Scrum en je geen gelegenheid hebt om twee dagen klassikale training te volgen

  Vooral aanbevolen wanneer je nog geen voorkennis hebt van Scrum en je in de gelegenheid bent om twee dagen klassikale training te volgen

  Meer informatie:

   

  Meer informatie:

   

  De trainingen van Scrum.org, de makers van Scrum, zijn te herkennen aan de officiele badges op de trainingspagina's.

  Professional Scrum MasterProfessional Scrum MasterProfessional Scrum Master 2Professional Scrum Product OwnerProfessional Agile Leadership - EssentialsProfessional Scrum with Kanban

   

  5.Wat is SAFe?

  SAFe is een afkorting van het Scaled Agile Framework, het leidende framework rondom business agility. Alle informatie over SAFe en bijbehorende trainingen staat op onze speciale SAFe-pagina.

   

  6.Hoe zit het met projecten in een Agile omgeving?

  We komen nogal eens mensen tegen die denken dat het uitvoeren van projecten en het op een Agile manier werken tegenstellingen zijn. Maar niets is minder waar: projecten kun je prima op een Agile manier uitvoeren en managen. Daarbij heb je wel extra gereedschap nodig, vooral ter aanvulling op Scrum. Want Scrum is geen projectmanagement methode. Zo vertelt Scrum je niets over het opstarten, inrichten, sturen en afsluiten van een project. Maar bovenal: Scrum gaat uit van ‘oneindig’ voortdurende productontwikkeling, terwijl een project een keer eindigt. En dat heeft consequenties!

  Je kunt voor het managen van projecten in een Agile omgeving kiezen uit twee frameworks: DSDM Agile Project Management en PRINCE2 Agile. Waarbij de overeenkomsten tussen deze frameworks gelukkig groter zijn dan de verschillen.

  Zo zijn beide frameworks gebaseerd op het Agile denken van de 12 principes achter het Agile manifesto. Binnen het klassieke ‘duivelsvierkant’ van de projectmanager focussen beide frameworks op vaste tijd, kosten en kwaliteit en variabele scope. En houden ze beide het onderscheid tussen enerzijds sturen en managen en anderzijds het opleveren van producten. Voor dat laatste aspect combineren beide frameworks prima met delivery-geörienteerde frameworks als Scrum, Kanban en XP. Tenslotte kun je je voor beide frameworks certificeren via een examen.

  7.Wat zijn de verschillen tussen Agile Project Management en PRINCE2 Agile training?

  In onderstaande tabel vind je de belangrijkste verschillen tussen de DSDM Agile Project Management en PRINCE2 Agile trainingen:

  DSDM Agile Project Management

  PRINCE2 Agile

  Gebaseerd op DSDM-terminologie

  Gebaseerd op PRINCE2-terminologie

  Aanbevolen voor wie geen actuele kennis van PRINCE2 heeft

  Aanbevolen voor wie wel actuele kennis van PRINCE2 heeft

  Kent een Foundation-niveau:

  • gericht op iedereen die met een Agile project in aanraking komt
  • focust op basiskennis
  • ééndaagse klassikale training

   

  en een Practitioner-niveau:

  • vooral gericht op projectmanagers
  • geeft toepassing en verdieping
  • tweedaagse klassikale training

  Kent een Practitioner-niveau:

  • vooral gericht op projectmanagers
  • geeft toepassing en verdieping
  • tweedaagse klassikale training

  waarvoor het nodig is om voorafgaand aan de training actuele PRINCE2-kennis te hebben!

   

  Als je PRINCE2 Agile examen wilt doen, dan moet je in het bezit zijn van een PRINCE2 Foundation, IPMA of PMP certificaat. Als alternatief hiervoor kun je ook een digitale badge uit het AXELOS Professional Development Programme gebruiken.

  Meer informatie:

  Meer informatie:

   

   

  8.Wat is DevOps?

  DevOps kun je zien als een logisch vervolg op Agile. En omdat het een wereld op zich is, hebben we een speciale DevOps-pagina over dit onderwerp gemaakt. Daar vind je ook de trainingen en certificeringen die wij aanbieden. En ons DevOps whitepaper met nog meer waardevolle informatie.

  9.Wat is een Agile of Scrum Coach?

  Rondom het begrip coach zijn er allerlei opvattingen. De Scrum Guide geeft aan dat de rol van Scrum Master vooral ook een coachende rol is, zowel voor de andere rollen in het Scrum-team, als voor de ‘buitenwereld’ om het Scrum-team heen. Wat dat betreft worden de termen Scrum Master, Scrum Coach of Agile Coach nogal eens als synoniemen gebruikt. Maar de term Agile Coach wordt toch vooral gebruikt ter aanduiding van iemand die alle medewerkers kan begeleiden in een Agile transformatie. Voor Scrum Masters die door willen groeien naar coach is onze Scrum Coach de ideale training.

  10. Ik ben leidinggevende. Wat zou ik moeten leren?

  Uit de jaarlijkse State of Devops onderzoeken blijkt dat ‘transformational leadership’ vandaag de dag een van de cruciale succesfactoren is voor succesvolle organisaties. Wil je meer leren over de stijl van leiding geven die past bij een agile organisatie? En door middel van een examen ook aantonen dat je de juiste kennis hebt? Kies dan voor de training Professional Agile Leadership – Essentials van Scrum.org. Of voor de DevOps Professional – Enable and Scale module van DASA. Ook de Leading SAFe training is primair bedoeld voor leidinggevenden.

  11.Hoe zit het met de vakinhoudelijke kennis die altijd nodig is in een Agile omgeving?

  Binnen welk Agile framework of situatie je ook werkt, vakinhoudelijke competenties zijn altijd nodig. Om die verder te ontwikkelen bieden we deze trainingen aan:


  Heb je vragen over Agile of wil je hier met ons in contact over treden? Stuur ons een e-mail via het contactformulier.