07 Augustus 2017

bisl-nextWat is BiSL Next nu eigenlijk? Het is geen opvolger van BiSL maar misschien toch ook wel weer een beetje.

 

BiSL is in ieder geval een framework voor Business Informatiemanagement (BIM) en staat voor Business Information Services Library

 

BiSL Next is ontstaan omdat de eerste versie van BiSL (laten we dat even BiSL1 noemen) veel gebruikt wordt (en het ook echt veel toevoegt) maar het meestal blijft hangen op operationeel en tactisch niveau van een organisatie. En als het strategische niveau zich niet druk maakt over BIM dan wordt het natuurlijk ook niet beter. BiSL1 is een best practice en heeft veel handvatten voor hoe je BIM kun verbeteren. Het beschrijft processen die je kunnen helpen om BIM efficiënter en effectiever in te richten. En veel organisaties gebruiken het, het heeft zich dus ook bewezen.

 

Op strategisch niveau maakt men zich druk om de toekomstbestendig van de informatievoorziening en dus ook de BIM organisatie. Zij zijn minder op zoek naar een best practice hoe je dat moet doen en meer op zoek naar zaken waar je rekening mee moet houden. En dan is BiSL Next zinvol. Ondanks dat het geen best practice is en dus ook geen bewezen handvatten heeft (zoals BiSL1 wel heeft) geeft het wel invalshoeken waar je over na moet denken. Het helpt je de structuur te vinden in al de zaken waar je over na moet denken.

 

Stel je wil bijvoorbeeld Agile gaan werken en kiest er voor om SCRUM te adopteren dan zal SCRUM je allerlei handvatten geven hoe je in korte sprints zaken kunt veranderen. BiSL Next geeft je dan handvatten waar je allemaal over na moet denken als je dingen gaat veranderen.

 

Kortom: BiSL Next is vooral van toepassing voor mensen op strategisch niveau. Het geeft handvatten waar je over na moet denken, geen concrete handvatten hoe je zaken kunt oplossen. Het is zinvol om je hier in te verdiepen, want het kan je zeker helpen je BIM organisatie te laten groeien. BiSL1 is wat ons betreft nog steeds een zinvolle best practice voor de concrete invulling van BIM.

 

Voor een meer inhoudelijke uitleg over BiSL Next verwijzen we naar de website van de ASL BiSL foundation.

 

Expert

Ton van Lieshout